Lucrările de la Spitalul de Arşi au fost făcute la cererea şi cu avizul autorităților medicale, afirmă Primăria Sectorului 1

Primăria Sectorului 1 a precizat ca reacţie la dezvăluirile din presă că toate lucrările de la Spitalul de Arsuri au fost făcute la cererea și cu avizul autorităților medicale. Autoritatea locală mai ărecizează că la finalizarea lucrărilor va fi transmisă o notificare către Direcția de Sănătate Publică a Municipiului București prin care se va solicita avizul de conformitate privind respectarea normelor igienico-sanitare.

09 ian. 2017, 14:40
Lucrările de la Spitalul de Arşi au fost făcute la cererea şi cu avizul autorităților medicale, afirmă Primăria Sectorului 1

Primăria Sectorului 1 afirmă că secția ATI de la Spitalul de Arşi a fost închisă în urma unui control al inspectorilor Direcției de Sănătate Publică, iar redeschiderea se va face numai după primirea avizului de conformitate dat de aceeași instituție.

„La finalizarea lucrărilor la Secția ATI din cadrul Spitalului de Arsuri se va transmite de către Primăria Sectorului 1, prin Administrația Unităților de Învățământ Preuniversitar și Unităților Sanitare Publice, o notificare către Direcția de Sănătate Publică a Municipiului București, prin care se va solicita avizul de conformitate privind respectarea normelor igienico-sanitare. Numai această instituție are atribuții în redeschiderea sau nu a Secției ATI de la Spitalul de Arsuri”, se arată într-un comunicat al Primăriei Sectorului 1, citat de Agerpres.

Conform sursei citate, responsabilitatea repunerii în funcțiune a Secției ATI „revenea în exclusivitate Ministerului Sănătății”, dar Primăria Sectorului 1 s-a angajat să preia și să finanțeze lucrările „numai în condițiile în care acestea erau făcute la cererea și cu avizul autoritățile medicale competente”.

„Ministerul Sănătății, prin Direcția de Sănătate Publică a Municipiului București, comunica la data de 2 august 2016 lista de lucrări ce trebuie executate la Secția ATI, după cum urmează: montarea de aer condiționat tip stație centrală, igienizarea saloanelor de ATI (pereți, plafoane, pardoseli), reabilitarea rețelei electrice la necesitățile compartimentului de ATI, montarea ușilor glisante, cu senzor, la intrarea în saloane și dotarea cu stație centrală de monitorizare a fiecărui salon ATI”, reiese din comunicat.

Primăria adaugă că, potrivit informărilor primite de la Administrația Unităților de Învățământ Preuniversitar și Unităților Sanitare Publice Sector 1 (autoritatea care a contractat lucrarea de modernizare a Secției ATI), la 22 august 2016 Spitalul de Arsuri comunica faptul că rezultatele analizelor la pereți sunt conforme microbiologic.

De asemenea, pe 25 august 2016, fostul ministru al Sănătății Vlad Voiculescu a trimis acceptul pentru propunerile de lucrări, precizează aceeași sursă.

„Menționăm că analizele realizate de către Spitalul de Arsuri (beneficiarul lucrării) au fost asumate prin documente oficiale care au stat la baza începerii și derulării lucrărilor. Mai mult, Primăria Sectorului 1 nu a primit nicio notificare în lunile octombrie — noiembrie 2016 despre existența unor alte analize medicale făcute la pereții din interiorul Secției ATI”, a mai precizat autoritatea locală.

Lucrările la Secţia ATI a Spitalului de Arşi din Capitală, închisă în iulie 2016, sunt aproape gata, iar secţia ar urma să fie redeschisă, însă clădirea este contaminată în continuare pentru că nu a fost făcută nicio dezinfecţie a pereţilor, fiind pus rigips peste cărămida care nu a fost curăţată şi decontaminată, scrie Gazeta Sporturilor, care prezintă rezultatul unor analize de laborator făcute în toamnă, acestea arătând că în pereţi există în continuare bacterii şi ciuperci. Fostul ministru al Sănărăţii, Vlad Voiculescu a transmis, luni, că Primăria Sectorului 1 îşi asumase igienizarea Secţiei ATI a Spitalului de Arşi astfel încât să existe garanţii majore de prevenţie a infecţiilor nosocomiale, însă primarul Tudorache s-ar fi concentrat mai mult pe campania electorală decât pe realizarea acestui obiectiv.