Ludovic Orban: Am convingerea că preşedintele Iohannis nu se va implica în alegerile interne din PNL

Ludovic Orban a declarat, sâmbătă, la Antena 3, că nu crede că preşedintele Klaus Iohannis se va implica în alegerile interne din PNL întrucât are nevoie de un partid puternic care să-l susţină în perspectiva alegerilor prezindenţiale din 2019, un partid care să fie condus de către liderii săi naturali, nu de unii impuşi din afara partidului.

26 feb. 2017, 06:55
Ludovic Orban: Am convingerea că preşedintele Iohannis nu se va implica în alegerile interne din PNL

„Am convingerea că preşedintele Iohannis nu se va implica în alegerile interne din PNL. Klaus Iohannis are nevoie de un PNL puternic şi recredibilizat care să aibă cu adevărat infrastructura şi resursele umane pentru a putea susţine candidatura la alegerile prezidenţiale din 2019. Revenirea PNL în scorul său natural, de peste 30%, nu poate fi făcută decât dacă membrii PNL sunt lăsaţi să-şi aleagă liber liderii naturali. Dacă nu vor fi aleşi liderii care sunt percepuţi ca atare, şi la baza partidului şi în afara lui, şi vor ajunge alţii lideri care nu se bucură de sprijin în baza partidului, asta va avea consecinţe extrem de grave asupra funcţionării partidului”, a declarat Ludivic Orban.

El a apreciat că numele preşedintelui Iohannis a fost invocat deseori, în mod nejustificat, pentru impunerea unor decizii în interiorul partidului, decizii luate de persoane care au pretins că vorbesc în numele lui Iohannis.

„Preşedintele Iohannis este un preşedinte nonintervenţionist. El nu s-a implicat în deciziile curente ale PNL, în ciuda a ceea ce se spune, fără nicio probă, că s-ar fi implicat. A lăsat ca PNL să-şi ia deciziile în mod autonom. Cu toate astea, de multe ori ca să legitimeze anumite decizii, unii care veneau cu diverse propuneri au încercat să creeze această impresie, că deciziile ar veni de sus”, a spus Orban.

Întrebat dacă regretă faptul că s-a retras din cursa pentru şefia PNL în 2014, şi implicit pentru preşedinţie, în favoarea lui Klaus Iohannis, Orban a răspuns negativ. „Nu, sub nicio formă nu regret. Nu am ca obiectiv de carieră să candidez la preşedinţia României (…) În campania electorală pentru preşedinţia României cred că am fost unul dintre cei mai hotărâţi şi categorici susţinători ai preşedintelui, mai ales în turul II”, a conchis Ludovic Orban.

Ludovic Orban şi-a anunţat, pe 13 februarie, în şedinţa Biroului Politic Naţional al partidului, candidatura la preşedinţia PNL, declarând că îşi doreşte ca formaţiunea din care face parte din 1990 să ajungă forţa politică dominantă în România, PNL să aibă un parteneriat „onest” şi „transparent” cu preşedintele Iohannis, iar alegerea liderului formaţiunii să fie făcută de către toţi membrii.

„Mi-am depus candidatura la funcţia de preşedinte al PNL pentru a oferi partidului din care fac parte caracter şi identitate, forţă şi credibilitate. Ca preşedinte al PNL, vreau să fiu garantul unităţii, coeziunii interne a PNL, iar obiectivul meu principal este să transform în bine PNL astfel încât să putem să câştigăm toate competiţiile electorale împotriva PSD. Vreau ca PNL să devină forţa politică dominantă în societatea românească, să reprezinte România dinamică, România civilizată, România oamenilor care trăiesc cinstit pe propriile picioare din munca lor, din afacerea lor, din proprietatea lor, din competenţele şi talentele pe care le au”, a declarat Ludovic Orban.

El a spus că vrea ca PNL să funcţioneze fără amestec din afara partidului, dar că îşi doreşte un parteneriat cu preşedintele Iohannis.

„PNL trebuie să trăiască pe propriile picioare, trebuie să ia deciziile în conformitate cu aşteptările din societate şi în conformitate cu voinţa exprimată de membrii partidului de la bază. În acelaşi timp însă, între PNL şi preşedintele Iohannis va trebui să existe un parteneriat onest, transparent, cinstit care să ajute România să meargă înainte”, a mai spus el.

Citeşte şi Orban: Una dintre problemele PNL a fost absenţa democraţiei interne