Ludovic Orban, audiat marţi la DIICOT, în dosarul deschis pe numele premierului Dăncilă. Reacţia lui Liviu Dragnea

Ludovic Orban a fost audiat, marţi, la DIICOT. Procurorii l-au citat pe liderul PNL pentru a da declaraţii în legătură cu plângerea pe care a depus-o împotriva premierului Viorica Dăncilă, pe care o acuză de înaltă trădare din cauza intenţie mutării ambasadei României din Israel.

RomaniaTV.net
03 iul. 2018, 07:30
Ludovic Orban, audiat marţi la DIICOT, în dosarul deschis pe numele premierului Dăncilă. Reacţia lui Liviu Dragnea

UPDATE Liviu Dragnea, preşedintele Camerei Deputaţilor, a declarat marţi că până acum nu a fost citat la DIICOT pentru audieri în legătură cu cercetarea in rem în urma plângerii depuse de liderul liberalilor Ludovic Orban.

Întrebat, la Palatul Parlamentului, dacă a fost chemat la DIICOT până acum, Dragnea a răspuns: „Nu”.

De asemenea, întrebat dacă începerea urmăririi penale in rem în acest dosar îi creează emoţii, liderul PSD a spus: „Pot eu să ştiu ce face DIICOT? Dacă am trădat, sau… Ce poţi să comentezi?”

______________

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a precizat că plângerea sa nu are legătură cu fondul deciziei, respectiv mutarea Ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim, ci cu modul în care a fost luată decizia.

„Am dat o declaraţie. Am răspuns la toate întrebările la care evident am putut să răspund. Ar fi culmea să vă spun ce m-au întrebat. V-am mai spus o dată că am depus o sesizare care se referă la fapte despre care există posibilitatea să conţină elementele constitutive ale unei infracţiuni şi v-am şi spus despre ce posibile infracţiuni este vorba. Probe sunt exact informaţiile pe care le-am avut la dispoziţie din surse publice”, a declarat Ludovic Orban la ieşirea din sediul DIICOT. 

„Am fost citat de procurorul DIICOT, care a început urmărirea penală în rem pentru cercetarea faptelor şi, evident, voi comunica toate informaţiile pe care le cunosc legat de subiectul în cauză. Sesizarea mea se referă la posibilitatea comiterii a patru infracţiuni posibile: uzurparea funcţiei, difuzarea de informaţii cu caracter secret, de prezentare cu rea-credinţă de informaţii inexacte către preşedintele României atunci când se comit fapte care afectează interesele statului şi a patra infracţiune înaltă trădare. Eu am fost invitat să dau declaraţie, voi da declaraţie, voi pune la dispoziţia procurorilor informaţiile pe care le cunosc din media, din surse deschise, urmând ca procurorul să efectueze cercetarea conform legii. Sesizarea mea nu se referă la fondul deciziei, ci la modul în care a fost luată decizia, la modul în care Liviu Dragnea şi Vasilica Viorica Dăncilă au acţionat, încălcând prevederi ale Constituţiei şi prevederi ale legilor în vigoare. Nu am nimic contra statului Israel. Această interpretare a fost dată în mod eronat de Liviu Dragnea. Toate informaţiile se bazează pe surse deschise”, a declarat Ludovic Orban, înainte de a intra la audieri.

În 17 mai, Ludovic Orban a depus o plângere la Parchetul de pe lângă Înalta Curtea de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) împotriva premierului Viorica Dăncilă şi a liderului PSD, Liviu Dragnea.

Liderul PNL o acuză pe Dăncilă de „înaltă trădare, uzurparea funcţiei publice, divulgare de informaţii nepublice şi prezentarea cu rea-credinţă de date inexacte preşedintelui României în scopul ascunderii săvârşirii unor fapte de natură să aducă atingere intereselor statului”, în legătură cu mutarea Ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim.

Ludovic Orban o acuză pe Viorica Dăncilă că ar fi făcut publice informaţii confidenţiale şi i-ar fi prezentat preşedintelui României informaţii false în legătură cu memorandumul adoptat de guvern pe tema mutării Ambasadei României în Israel.

Plângerea a fost declinată către DIICOT, iar în 7 iunie instituţia a anunţat că a început urmărirea penală in rem pentru infracţiunea de înaltă trădare, în urma plângerii depuse de liderul PNL Ludovic Orban împotriva premierului Viorica Dăncilă.