Ludovic Orban îi răspunde lui Victor Ponta pe tema moţiunii PNL

Prim-vicepreședintele PNL Ludovic Orban a răspuns criticilor formulate luni de liderul PSD, Victor Ponta, liberalul susținând că depunerea unei moțiuni simple de către PNL pe tema fondurilor europene reprezintă "un drept constituțional și, mai ales, o necesitate".

09 mart. 2015, 12:20
Ludovic Orban îi răspunde lui Victor Ponta pe tema moţiunii PNL

„Eu nu aș califica depunerea unei moțiuni de către PNL o formulă de scandal. Este un drept constituțional și, mai ales, este o necesitate să discutăm la nivelul Parlamentului despre ce mai poate fi făcut pentru a maximiza absorbția fondurilor europene pe exercițiul financiar 2007-2014 și, mai ales, despre ceea ce trebuie făcut pentru a nu repeta greșelile pe care le-am făcut în primul exercițiu bugetar, respectiv în exercițiul bugetar 2014-2020. De altfel, moțiunea noastră exact asta urmărește. Și anume, într-o dezbatere parlamentară, ministrul Fondurilor Europene împreună cu parlamentarii să contureze niște soluții astfel încât să nu mai ajungem în situația în care se găsește astăzi premierul Ponta în care se laudă că avem un grad de absorbție de 55% ” , a declarat luni prim-vicepreședintele PNL, într-o conferință de presă la finalul reuniunii comisiei de unificare a PNL, scrie Agerpres.

Orban a adăugat că premierul „ar trebui să vadă care este gradul de absorbție al fondurilor europene din exercițiul 2007-2014 în celelalte țări ale Uniunii Europene”.

CITEŞTE ŞI VICTOR PONTA: Dorinţa PNL de a avea toată puterea e un lucru RĂU pentru România

„În privința responsabilităților, în mod evident, atât PSD, cât și PNL au partea lor de responsabilitate, pe care noi ne-am și asumat-o. Așteptăm și din partea PSD să-și asume public această responsabilitate. Aici aș pune o întrebare: dacă lucrurile au fost atât de roz, de ce a simțit nevoia ministrul Fondurilor Europene să-i înlocuiască pe aproape toți directorii de autorități de management de la programele care se găsesc în coordonarea domniei sale ? Dacă lucrurile sunt atât de roz din perspectiva PSD, de ce în momentul de față nu există nicio decontare făcută din cele 460 de milioane de euro, aproximativ, pe POSDRU? Dacă lucrurile sunt atât de roz, de ce nici până astăzi nu este aprobat PNDR-ul pentru exercițiul 2014-2020? Aceasta este o mică parte din temele serioase pe care trebuie să le dezbatem referitor la modul de absorbție a fondurilor europene „, a mai declarat prim-vicepreședintele PNL, Ludovic Orban.

Președintele PSD, Victor Ponta, a criticat luni, în deschiderea reuniunii BPN al partidului, moțiunea pe fonduri europene depusă de liberali săptămâna trecută.

„Vreau să arătăm foarte clar demagogia moțiunii pe fonduri europene ( a PNL — n.r.), pe lângă faptul că nu are fundament — am preluat în 2012 cu 7 % absorbție, suntem la 55 % — dar am și guvernat împreună, adică împreună cu liberalii am reușit aceste succese, chiar dacă acum ne critică pentru ele. Însă, există un singur efect negativ: scandalul non-stop făcut de PDL-PNL la Bruxelles poate să ducă la ideea că ‘românii acolo se ceartă, e rău că le-am dat fonduri europene, mai bine le oprim, cum s-a întâmplat în 2011’. Și mi-aș dori ca, în Camera Deputaților, colegii noștri să facă un apel la seriozitate și la responsabilitate”, a declarat Ponta.

Liderul deputaților liberali, Ludovic Orban, a anunțat miercurea trecută depunerea unei moțiuni simple, intitulată „Fondurile europene în guvernarea PSD — între Făt-Frumos și Fata Morgana”.