Ludovic Orban: La Comisia juridică se apelează la subterfugii pentru a se amâna votul în cazul Rovanei Plumb

Ludovic Orban, președintele PNL, susține că la Comisia juridică de la Camera Deputaților se apelează la tot felul de subterfugii pentru a se amâna votul privitor la cererea de urmărire penală a ministrului delegat pentru fonduri europene, Rovana Plumb, în legătură cu dosarul 'Belina'.

09 oct. 2017, 12:57
Ludovic Orban: La Comisia juridică se apelează la subterfugii pentru a se amâna votul în cazul Rovanei Plumb

„Nu cunosc în profunzime cazul ‘Belina’. (…) Într-adevăr, există multe semne de întrebare, de altfel se vede că la Comisia juridică de la Camera Deputaților se apelează la tot felul de subterfugii pentru a se amâna votul privitor la cererea de urmărire penală împotriva lui Rovana Plumb. Evident că majoritatea parlamentară vrea să facă scut în jurul Rovanei Plumb în această anchetă. Cred că această anchetă trebuie să se deruleze și îmi reiterez opinia că nicio anchetă, nicio cerere de urmărire penală nu trebuie oprită în Parlament, ci trebuie lăsată justiția să își deruleze procedurile specifice”, a declarat Ludovic Orban, luni, la Instanța supremă, întrebat de ziariști despre dosarul Belina, potrivit Agerpres.

Orban s-a prezentat la Înalta Curte de Casație și Justiție pentru audiere în dosarul în care este acuzat că ar fi cerut bani omului de afaceri Tiberiu Urdăreanu pentru campania electorală la alegerile locale din vara anului 2016.

El a adăugat referitor la cazul ‘Belina’ că ‘există răspunderea celor care emit o hotărâre de guvern, pentru că hotărârea de guvern trebuie să respecte cadrul legal. Iar dacă este dată în afara cadrului legal iar cei care iau decizia știu că este în afara cadrului legal, încalcă legea’.

Întrebat despre o posibilă decizie a Curții Constituționale în ceea ce privește OUG 14, Orban a afirmat că trebuie văzut dacă acest lucru nu ar putea să aibă efect asupra abrogării OUG 13.

„Nu pot să anticipez o soluție a Curții Constituționale. Singurul lucru care trebuie cercetat cu mare grijă este ca nu cumva declararea ca neconstituțională a Ordonanței 14 să aibă vreun efect asupra abrogării Ordonanței 13, să nu profite mai știu eu cine de această procedură la Curtea Constituțională. Am văzut că foarte des cei care se luptă cu puterea judecătorească și cu sistemul de justiție și sunt deranjați de anchetele făcute de DNA și de celelalte parchete au început să apeleze foarte des la CCR. Eu am încredere la CCR. Noi, ca partid, am apelat de două ori, am sesizat CCR și s-a pronunțat în conformitate cu Constituția, dând curs favorabil solicitărilor noastre”, a mai declarat Orban.