Ludovic Orban: Nu mai cred nicio declaraţie a niciunui oficial PSD referitoare la taxe şi impozite

Președintele PNL, Ludovic Orban, a declarat, miercuri, că nu mai crede nicio declarație a unui oficial PSD referitoare la taxe și impozite și le-a solicitat social-democraților să scoată din programul de guvernare toate "aberațiile" fiscale.

26 iul. 2017, 11:20
Ludovic Orban: Nu mai cred nicio declaraţie a niciunui oficial PSD referitoare la taxe şi impozite

„Nu mai cred nicio declarație a niciunui oficial PSD referitoare la taxe și impozite. Le solicit încă o dată să vină în fața Parlamentului și să scoată din programul de guvernare toate aberațiile fiscale pe care le-au introdus la investirea Guvernului Tudose. Este incredibil ce se întâmplă”, a spus Ludovic Orban, întrebat despre anunțul premierului Mihai Tudose privind renunțarea la taxa de solidaritate.

Legat de deficitul bugetar, președintele PNL a spus că, după datele pe primele șase luni ale anului, „partidul de guvernământ ar trebui să plece acasă, să-și facă seppuku”.

„Deși ai creștere economică, practic încasările la buget sunt cu peste 5 miliarde de lei mai mici decât previziunile. Să nu vă luați după șmecheriile pe care le fac în prezentarea datelor că au crescut încasările în raport cu 2016. Fac o precizare, pentru prima oară în buget au fost incluși bani, plățile directe venite de la Uniunea Europeană către fermieri. Din cauza asta apare o creștere a veniturilor în raport cu 2016. Scăzând acești bani, care practic au fost introduși suplimentar pentru a reduce deficitul bugetar, în mod evident este o șmecherie contabilă pe care au făcut-o și de care nu trebuie să ținem cont. Realitatea este că, față de previziunile din proiectul de buget, sunt încasări cu 5,1 miliarde mai puțin ceea ce arată că Guvernul este incapabil să conducă economia, să lupte cu evaziunea fiscală, să asigure veniturile necesare la bugetul de stat și a generat cheltuieli pentru care nu exista niciun fel de suport în realitatea economică”, a susținut Orban.

Ludovic Orban a criticat şi execuţia bugetară pe primele şase luni, spunând că PSD ar trebui să plece acasă ”să-şi facă seppukku” şi că Guvernul nu este capabil să conducă economia şi să lupte cu evaziunea fiscală.

”După datele pe primele şase luni ale anului, partidul de guvernământ ar trebui să plece acasă. Să-şi facă seppukku şi să plece acasă. Deşi ai creştere economică, practic veniturile la buget sunt cu peste cinci miliarde de lei mai mici decât previziunile. Să nu vă luaţi după şmecheriile pe care le fac în prezentarea conform căreia au crescut încasările în raport cu 2016”, a declarat Ludovic Orban.

Liderul PNL a spus că, pentru prima oară, Guvernul a inclus în buget plăţile directe de la Uniunea Europeană acordate fermierilor cu scopul de a reduce artificial deficitul bugetar.

”În mod evident este o şmecherie contabilă pe care au făcut-o şi de care nu trebuie ţinut cont. Realitatea este că, faţă de previziunile din proiectul de buget, sunt încasări cu 5,8 miliarde mai puţin, ceea ce arată că Guvernul ăsta este incapabil să conducă economia, incapabil să lupte cu evaziunea fiscală, este incapabil să asigure veniturile necesare la bugetul de stat şi, de asemenea, a generat cheltuieli pentru care nu exista niciun fel de suport în realitatea economică”, a conchis Orban. 

Premierul Mihai Tudose a anunțat marți că introducerea taxei de solidaritate poate fi trecută la capitolul „discutate și uitate”. „Concluzia astăzi este că putem să o trecem la discutate și uitate”, a afirmat Tudose. El a explicat că din simulările realizate privind această măsură a rezultat că „era prea puțin pentru a face ceva”. „Era prea mare deranjul, dacă vreți”, a explicat prim-ministrul.