Ludovic Orban (PNL): Suntem deschişi şi la votul anticipat şi la votul electronic

Preşedintele liberal Ludovic Orban a declarat miercuri seara că PNL este deschis atât pentru votul anticipat, cât şi pentru votul prin corespondenţă şi pentru votul electronic, iar o lege în acest sens ar trebui adoptată până pe 15 iulie.

RomaniaTV.net
19 iun. 2019, 19:29
Ludovic Orban (PNL): Suntem deschişi şi la votul anticipat şi la votul electronic

Ludovic Orban a spus că liberalii vor cere convocarea unei sesiuni extraordinare dacă un proiect de lege privind votul nu va fi adoptat până la finalul actualei sesiuni parlamentare.

„Ne-am desemnat reprezentanţii în comisia specială a Parlamentului care a fost constituită şi suntem dispuşi să lucrăm până la finalizarea legii. În cazul în care nu se finalizează până la sfârşitul sesiunii parlamentare, vom cere convocarea unei sesiuni extraordinare. Oricum vom solicita ca în cazul în care comisia nu finalizează proiectul de lege, să lucreze imediat după finalizarea sesiunii parlamentare şi sesiunea parlamentară extraordinară o vom solicita, în cazul în care nu se adoptă, când este finalizat proiectul de lege. (…) Este obligatoriu (…), pentru că la alegerile prezidenţiale primul tur probabil va fi în jurul datei de 15 noiembrie, ceea ce, devansând calendarul, campania va începe pe 15 octombrie, strângerea de semnături va începe probabil în jurul datei de 1 septembrie, nu mai avem mult timp. Proiectul de lege, după părerea noastră, ar trebui adoptat până la data de 15 iulie”, a declarat Ludovic Orban la Digi24.

Liderul PNL a menţionat că liberalii au un proiect de lege referitor la votul prin corespondenţă pe care îl vor pune la dispoziţia comisiei parlamentare special constituită.

„E posibil şi votul anticipat, şi votul prin corespondenţă, am observat că există o reticenţă mai mare faţă de votul electronic, pentru că acolo într-adevăr trebuie construite nişte mecanisme de securizare a sistemului de vot. Noi avem un proiect de lege, pe care îl punem la dispoziţia comisiei, pentru introducerea votului prin corespondenţă, la toate tipurile de alegeri, inclusiv pentru cetăţenii români din ţară. De exemplu, la locale, dacă eşti plecat în concediu sau dacă eşti la muncă, într-o altă localitate (…) sau dacă eşti student şi eşti în sesiune (…) să poţi vota prin corespondenţă în localitatea în care ai decis să votezi. De asemenea, suntem deschişi şi la votul pentru mai multe zile, adică votul anticipat, suntem deschişi şi la votul electronic, cu condiţia ca într-adevăr să se pună la punct un sistem de asigurare a secretului votului, pe de o parte, şi de reducerea la maximum a oricărei posibilităţi de fraudare, adică aici trebuie nişte sisteme de securizare a votului electronic care este posibil să presupună şi nişte investiţii suplimentare”, a spus Orban.

El a subliniat necesitatea găsirii unei soluţii privind exercitarea dreptului de vot mai ales pentru românii din diaspora.

„Din punctul nostru de vedere este fundamental ca legea electorală să permită exercitarea dreptului de vot pentru toţi cetăţenii şi să nu mai ajungă în situaţia în care zeci de mii de români, dacă nu sute de mii de români, să nu poată să voteze din cauza sistemului catastrofal de organizare, mai ales în diasporă, a votului. (…) Pentru noi este important să se ajungă cât mai repede la o soluţie care să permită exercitarea efectivă a dreptului de vot. (…) Proiectul de lege cu votul prin corespondenţă este un proiect pe care noi l-am depus demult, de asemenea, un proiect de lege privind votul electronic”, a adăugat Ludovic Orban.

Miercuri, preşedintele Klaus Iohannis a cerut Guvernului „să elaboreze urgent” un proiect de lege care să poată fi adoptat de către Parlament până la finalul actualei sesiuni parlamentare şi prin care să propună „măsurile administrative adecvate” pentru alegeri, subliniind că în cazul în care situaţia o va impune, va solicita convocarea unei sesiuni extraordinare a Parlamentului.

„În urma dialogului consistent cu reprezentanţi ai autorităţilor responsabile, precum şi ai organizaţiilor nonguvernamentale şi experţi în domeniul electoral, au fost identificate măsurile necesare care trebuie urgent adoptate pentru a ne asigura că toţi cetăţenii îşi pot exercita votul în condiţii decente. În acest sens, solicit Guvernului să elaboreze urgent un proiect de lege care să poată fi adoptat de către Parlament până la finalul actualei sesiuni parlamentare prin care să propună măsurile administrative adecvate, începând de la alegerile prezidenţiale din toamna acestui an. Solicit partidelor şi formaţiunilor parlamentare să depună toate eforturile pentru ca proiectul de lege să respecte pe deplin standardele de conduită electorală şi exigenţele în materie, astfel încât situaţiile de la scrutinul din mai să fie evitate. Dacă situaţia o va impune, voi cere, conform prerogativelor constituţionale, convocarea unei sesiuni extraordinare a Parlamentului pentru discutarea în regim de urgenţă a proiectului de lege care urmează să fie supus dezbaterii, astfel încât proiectul de lege să fie adoptat înaintea următoarei sesiuni parlamentare”, a spus şeful statului la Palatul Cotroceni.