Ludovic Orban: Vom sesiza Avocatul Poporului dacă se adoptă ordonanţa referitoare la fiscalitate

PNL va sesiza Avocatul Poporului în situația în care Guvernul va adopta ordonanța de urgență referitoare la schimbarea regulilor fiscale în România, apreciind că noile măsuri încalcă prevederi din Constituție și ele trebuie atacate la Curtea Constituțională, a declarat, marți, liderul liberalilor, Ludovic Orban.

07 nov. 2017, 15:55
Ludovic Orban: Vom sesiza Avocatul Poporului dacă se adoptă ordonanţa referitoare la fiscalitate

„Sesizăm Avocatul Poporului pentru a ataca la Curtea Constituțională. Din păcate, în sistemul constituțional din România, singura entitate care poate să declanșeze controlul constituțional în cazul ordonanțelor de urgență sau ordonanțelor simple este Avocatul Poporului. Mărturisesc că n-am mari așteptări din partea Avocatului Poporului, dar vom îndeplini această procedură și vom face publice toate argumentele pe care le avem împotriva măsurilor pe care le considerăm ca încălcând Constituția’, a spus liderul PNL într-un interviu la Adevărul Live.

Ludovic Orban a menționat că adoptarea ordonanței prin care contribuțiile sociale vor trece în sarcina angajatului încalcă și legislația în domeniul finanțelor, deoarece modificările ar fi trebuit făcute cu minim șase luni înainte de începutul anului următor.

„Cu siguranță, ne vom bate în Parlament și, de asemenea, vom manifesta public împotriva acestor măsuri care riscă să pună pe butuci economia”, a spus Orban.

El a arătat că trecerea contribuțiilor sociale la angajați reprezintă o creștere a fiscalității, deoarece acestea vor fi calculate la salariul brut, apreciind că această măsură este menită să acopere deficitul din bugetul de stat.

„Transferul contribuțiilor este un artificiu prin care crește contribuția pe care o plătește fiecare angajat la bugetul de pensii, bugetul de sănătate și bugetul de șomaj. (…) De ce face acest artificiu PSD? Dintr-un motiv foarte simplu: pentru că au făcut praf bugetul prin creșterea de costuri, care reprezintă pomeni electorale și promisiuni electorale aberante, fără niciun fundament economic. Încearcă să mai astupe găurile pe care le-au făcut în buget, crescând veniturile în mod artificial”, a mai spus Ludovic Orban.

Liderul PNL a atras atenția că reducerea impozitului pe venit la 10% va duce la o scădere a sumelor ce reveneau autorităților publice locale ca o cotă parte din impozitul pe venit, cele mai afectate fiind administrațiile locale din zonele care s-au dezvoltat și au generat locuri de muncă.

„Lasă autoritățile locale fără resurse și lovesc, în special, primarii care au dezvoltat comunitățile locale, care au creat locuri de muncă și care au venituri mari din cota parte din impozitul pe venit. Îi lasă fără resurse, efectiv, pentru că acolo scad bugetele și cu 20-25%. (…) Localitățile în care primarii nu au avut grijă să dezvolte localitățile, să creeze locuri de muncă și care au venituri mici vor fi mai puțin afectate”, a arătat Orban.

Ludovic Orban a mai criticat intenția de reducere a contribuțiilor la pilonul 2 de pensii, faptul că deficitul balanței comerciale a crescut, atrăgând atenția și asupra scăderii colectării TVA pe fondul unei anunțate creșteri a consumului.