Luxemburg: Premierul Jean-Claude Juncker demisionează după un scandal la serviciul de Informaţii

Jean-Claude Juncker, premier al Luxemburgului în ultimii 18 ani şi decan al liderilor europeni, a fost constrâns să demisioneze miercuri după retragerea sprijinului acordat de aliaţii săi socialişti în urma unui scandal legat de serviciul de informaţii al Marelui Ducat.

RomaniaTV.net
10 iul. 2013, 20:44
Luxemburg: Premierul Jean-Claude Juncker demisionează după un scandal la serviciul de Informaţii

În timp ce socialiştii au depus o moţiune prin care cereau dizolvarea Camerei Deputaţilor şi organizarea de alegeri anticipate în termen de trei luni, Juncker a anunţat că îi va prezenta demisia sa şefului statului, joi dimineaţă, la finalul unei şedinţe de guvern.

Presa face deja speculaţii în legătură cu numele succesorului său şi avansează numele inamovibilului comisar european Viviane Reding, membră a aceluiaşi Partid Creştin-Social (CSV) şi a cărui rivalitate cu Juncker este binecunoscută, informează Mediafax.

Numit ministru în urmă cu 30 de ani, premier al ţării sale timp de 18 ani şi preşedinte al cercului select format din miniştri de finanţe din zona euro, în perioada 2005-ianuarie 2013, Jean-Claude Juncker a beneficiat întotdeauna de o cotă puternică de popularitate în rândul unei populaţii cunoscute ca fiind conservatoare.

Supranumit „Ubervater”,  tată al naţiunii, Juncker, în vârstă de 58 de ani, nu a făcut cunoscut dacă va candida la viitoarele alegeri anticipate.