Luxemburgul îi cere Slovaciei să accepte cotele de refugiaţi

Ministrul de externe luxemburghez, Jean Asselborn, a cerut joi Slovaciei să accepte să primească refugiați conform cotelor obligatorii, el susținând că în caz contrar această țară ar putea avea probleme de credibilitate în exercitarea președinției rotative a Consiliului European, omologul său slovac, Miroslav Lajcak, replicându-i că țara sa va încerca să modifice sistemul cotelor obligatorii, întrucât îl consideră nerealist, transmite agenția Reuters.

RomaniaTV.net
12 mai 2016, 20:05
Luxemburgul îi cere Slovaciei să accepte cotele de refugiaţi

Luxemburgul a deținut președinția rotativă a Consiliului European în luna septembrie, când la Consiliul Justiție și Afaceri Interne (JAI) s-a decis, prin majoritate calificată, redistribuirea a 160.000 de migranți prin cote obligatorii între statele Uniunii Europene. Slovacia, care preia pe 1 iulie președinția Consiliului European, a votat împotriva acestor cote și le-a contestat la Curtea de Justiție a UE, premierul Robert Fico avertizând că țara sa în niciun caz nu va primi migranți.

În cursul unei discuții publice desfășurate joi la Berlin, Asselborn i-a cerut omologului său slovac ca guvernul de la Bratislava să-și schimbe poziția pe acest subiect. ‘Ar fi chiar atât de dramatic să luați acești 1.500 de oameni până în septembrie 2017 ?’, l-a întrebat pe Lajcak șeful diplomației luxemburgheze. ‘Dacă acest lucru nu se întâmplă, veți intra în președinție cu un handicap care o să vă atârne greu. Și nu este bine pentru țara dumneavoastră și nu este bine pentru Europa’, a adăugat Jean Asselborn.

În replică, șeful diplomației slovace i-a spus că țara sa va acționa ca un ‘intermediar onest’ în cele șase luni cât va deține președinția Consiliului European. El a reafirmat opoziția față de cotele obligatorii de refugiați, subliniind că oricum aceștia nu sunt dispuși să vină în Slovacia și preferă statele mai dezvoltate din vest. ‘Dacă acești oameni bat la ușa noastră, întotdeauna le-o vom deschide. Dar dumneavoastră doriți să obligați acești oameni să meargă în țări despre care ei nici măcar nu știu că există’, a mai spus Miroslav Lajcak, potrivit Agerpres.

Citeşte şi Polonia NU va mai accepta cote obligatorii de refugiaţi după atentatele din Franţa

El a declarat apoi agenției Reuters că va încerca să convingă UE să modifice sistemul împărțirii migranților prin cote obligatorii, argumentând că acesta nu funcționează, iar guvernul de la Bratislava are îndoieli asupra posibilității de a integra migranți extracomunitari.

Până în prezent, dintre cei 160.000 de migranți au fost redistribuiți mai puțin de 2.000. Deși acest sistem al cotelor se aplică lent, Comisia Europeană a propus pe 4 mai oficial instituirea unui mecanism automat și permanent de împărțire prin cote obligatorii între statele Uniunii Europene a tuturor migranților care vor sosi în blocul comunitar, precum și obligarea statelor membre care nu acceptă acest mecanism să plătească amenzi de 250.000 de euro pentru fiecare migrant refuzat.