Macron şi Merkel cer acorduri între mai multe ţări privind migraţia

Preşedintele Franţei Emmanuel Macron şi cancelarul Angela Merkel au cerut duminică, la Bruxelles, în cadrul unui mini-summit european privind imigraţia la care au participat 16 state membre ale Uniunii Europene, acorduri între mai multe ţări privind provocările migraţiei pentru a evita lipsa de consens care paralizează UE, ilustrată în continuare prin blocarea unei noi nave în largul Maltei cu 239 de migranţi la bord.

RomaniaTV.net
25 iun. 2018, 06:10
Macron şi Merkel cer acorduri între mai multe ţări privind migraţia

Reuniunea informală de duminică de la Bruxelles nu a dus la nicio acţiune concretă, dar a fost „utilă”, a declarat preşedintele francez Emmanuel Macron. „Ne-a permis în special să excludem soluţii care nu sunt conforme cu valorile noastre, cum ar fi strategiile de suprimare”, a spus Macron, pledând pentru o „soluţie europeană” la problema migraţiei.

Această soluţie „va fi construită numai pe baza cooperării dintre statele membre UE, fie că este vorba de o cooperare a celor 28, fie între mai multe state care decid să lucreze împreună”, a adăugat el. „Suntem cu toţii de acord să reducem migraţia ilegală pentru a ne proteja graniţele”, a spus, la rândul ei, Angela Merkel. Dar când un consens nu este posibil, „vrem să-i reunim pe cei care doresc să găsească un cadru comun de acţiune”, a adăugat cancelarul, potrivit Agerpres.

Ea a evocat anterior necesitatea unor ”acorduri bilaterale sau trilaterale în interes reciproc”, pornind de la ipoteza că summitul UE programat pentru 28-29 iunie la Bruxelles ”nu va oferi încă o soluţie globală la problema migraţiei „.

Merkel şi Macron au subliniat în special necesitatea de a aborda problema „mişcărilor secundare”, adică a solicitanţilor de azil care se deplasează în UE, în loc să rămână în ţara prin care au intrat şi să aştepte o decizie asupra cazului lor.

Ministrul de interne italian Matteo Salvini a interzis vineri acostarea în porturile italiene a navei Lifeline, care are la bord peste 200 de migranţi salvaţi din Mediterana de organizaţia umanitară germană Mission Lifeline. Salvini a afirmat că nava trebuie preluată de Malta, aminteşte dpa.

Guvernul maltez a replicat arătând că nu are nicio responsabilitate în acest caz, care fost preluat iniţial de centrul de coordonare a operaţiunilor de salvare din Roma, şi că autorităţile libiene şi-au asumat răspunderea pentru situaţii similare. Ministrul de interne maltez Michael Farrugia a precizat că migranţii de pe Lifeline au fost salvaţi între Libia şi insula italiană Lampedusa.