MAE: Atenţionare de călătorie – fenomene meteorologice extreme în Filipine

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează cetăţenii români de pe teritoriul Republicii Filipine cu privire la existenţa unor fenomene meteorologice extreme în această perioadă, precizează un comunicat de presă remis, vineri, Agerpres.

05 dec. 2014, 13:16
MAE: Atenţionare de călătorie – fenomene meteorologice extreme în Filipine

Supertaifunul Hagupit, însoţit de vânt cu viteza de 287 kilometri pe oră şi rafale de până la 351 kilometri pe oră, continuă să se intensifice vineri în timp ce se apropie de regiunea centrală a Filipinelor, aceeaşi zonă care acum un an a fost devastată de taifunul Haiyan, relatează EFE.

Centrul de Servicii Atmosferice, Geografice şi Astronomice al Republicii Filipine (PAGASA) a avertizat, joi, cu privire la pătrunderea în zonă a taifunului Hagupit.

‘Cel puţin 34 de zone se află astăzi, 5 decembrie 2014, sub semnal ridicat de furtuni. Taifunul s-a intensificat şi se îndreaptă către estul provinciei Visayas. Taifunul Hagupit, cu rafale de vânt de până la 250 km/h, acţionează în această dimineaţă la o distanţă de aproximativ 500 km est de localitatea Borongan, estul provinciei Samar, zonă unde pot avea loc alunecări de teren’, arată MAE.

Sâmbătă dimineaţă se aşteaptă ca taifunul să fie localizat la o distanţă de 85 km de sud-estul localităţii Catarman, nordul provinciei Samar, iar luni dimineaţă va produce efecte în vecinătatea localităţii Romblon. Se preconizează că taifunul Hagupit va afecta Republica Filipine până marţi, 9 decembrie 2014.

Totodată, PAGASA relatează că taifunul Hagupit poate provoca ploi abundente şi îi avertizează pe cetăţeni să nu se aventureze pe mare.

‘În perioada următoare se pare că taifunul îşi va modifica traiectoria înspre provincia Visaya, lovind Insula Samar, va trece prin nordul provinciei Masbate, urmând să ajungă în sudul provinciei Mindoro. Este posibil ca unele zboruri de la Ninoy Aquino International Airport Manila să fie anulate sau întârziate. Există riscul ca taifunul Hagupit să afecteze Metro Manila şi alte provincii din regiunea Luzon’, se arată în comunicatul menţionat.

MAE recomandă cetăţenilor români să evite călătoriile în Republica Filipine în perioada 6 – 9 decembrie, iar celor care se află deja pe teritoriul acestui stat le recomandă să respecte instrucţiunile emise de autorităţile filipineze, să adopte toate măsurile de precauţie şi să se informeze din timp asupra condiţiilor de călătorie.