MAE, atenţionare de călătorie. Furtuna Dennis a făcut ravagii în Marea Britanie. E COD ROŞU în Norvegia

Furtuna Dennis a făcut ravagii în Marea Britanie. De asemenea, MAE îi atenţionează pe românii care se află sau urmează să tranziteze Norvegia că a fost emis COD ROŞU de vreme rea.   

RomaniaTV.net
17 feb. 2020, 09:50
MAE, atenţionare de călătorie. Furtuna Dennis a făcut ravagii în Marea Britanie. E COD ROŞU în Norvegia

Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află, tranzitează sau intenționează să călătorească în Regatul Norvegiei că, în conformitate cu datele transmise de autoritățile locale, până în data de 18 februarie 2020, ora 01.00, au fost emise coduri roșu, portocaliu și galben de viscol și vânt (peste 75 km/h), căderi de zăpadă, temperaturi extreme, polei, ceață, risc de avalanșă (inclusiv la altitudini joase), ploi abundente (până la 150 l/mp), inundații, ploi înghețate, condiții de circulație dificile, cu închideri de căi rutiere și poduri,

Furtuna a făcut ravagii și în Marea Britanie. Arhipelagul s-a confruntat cu a două furtună în două săptămâni. Un om a murit după ce a fost luat de o viitură, iar doi și-au pierdut viața pe mare, din cauza vântului puternic și a valurilor mari.

Vântul a suflat cu 120 de kilometri pe oră și, după ce a plouat în 48 de ore mai mult decât într-o lună întreagă, râurile au ieșit din albii. În Țara Galilor și mai multe zone ale Angliei, autoritățile au declarat „incidente majore”.

„Suntem complet blocați în case. Nu a venit nimeni de la primărie, nu ne-a bătut nimeni la ușă. Totul e distrus! Nu știu cum de mai avem electricitate. Și nu avem asigurare. Minunat!”, povesteşte o femeie a cărei casă este în mare parte inundată.

Mii de locuințe au rămas fără curent electric

Într-un oraș din Țara Galilor, pe străzile transformate în râuri, mașinile au plutit precum bărcile. În unele locuri, odată cu apa, și pământul a luat-o la vale, blocând drumurile cu nămol și grohotiș.

Zonele de coastă au fost izbite de valuri uriașe, de peste 10 metri, care au trecut peste bariere și au invadat străzile. Pe coasta scoțiană, vântul a bătut atât de tare încât chiar și feriboturile au avut dificultăți.

În Irlanda, rafalele au ajuns la 100 de kilometri pe oră și au fost însoțite de ploi și grindină. Gărzile de coastă au avut surpriza să găsească, adusă la țărm de valuri, o navă care fusese abandonată în Insulele Bermude în urmă cu un an și jumătate, potrivit digi24.