MAE român, atenţionări de călătorie pentru Serbia, Bosnia şi Herţegovina, Italia şi Turcia: Condiţiile meteo se înăspresc

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează cetățenii români care se află, tranzitează sau călătoresc pe teritoriul Serbiei, că autoritățile locale au emis o avertizare privind prelungirea condițiilor meteorologice nefavorabile pentru intervalul 9-11 ianuarie. Bosnia şi Herţegovina sunt vizate de vreme nefavorabilă, în cazul acestora prelungindu-se codul portocaliu.

09 ian. 2017, 11:19
MAE român, atenţionări de călătorie pentru Serbia, Bosnia şi Herţegovina, Italia şi Turcia: Condiţiile meteo se înăspresc

SERBIA: Conform prognozei Serviciului de Meteorologie și Hidrologie al Republicii Serbia, ninsorile vor cădea pe întregul teritoriu, dar vor avea caracter intensiv în sud, sud-vest și sud-estul țării. În această perioadă, sunt prognozate temperaturi foarte scăzute, ce se vor situa în jurul valorii de minus 20 de grade Celsius, se arată pe site-ul MAE.

MAE recomandă evitarea călătoriilor în această perioadă, întrucât există pericolul formării de troiene de zăpadă și polei. În cazul în care plecarea la drum pe cale rutieră este imperativă, șoferilor le este recomandată o echipare adecvată pentru iarnă a autovehiculelor. Conducătorii auto și reprezentanții firmelor de transport pot obține informații actualizate cu privire la starea drumurilor și a vremii de pe pagina de internet a Agenției Publice Drumurile Serbiei la adresa www.putevi-srbije.rs și cea a Serviciului de Meteorologie și Hidrologie al Republicii Serbia — www.meteoalarm.rs.

De asemenea, MAE român informează că cetățenii români afectați pot solicita asistență consulară la numărul de telefon al Ambasadei României la Belgrad +38113670362. De asemenea, cetățenii români care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu caracter de urgență, au la dispoziție și telefonul de urgență al misiunii diplomatice a României la Belgrad: +38163319425.

BOSNIA şi HERŢEGOVINA. De asemenea, MAE român informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau doresc să se deplaseze în Bosnia şi Herţegovina (BiH) că autorităţile competente din BiH au prelungit durata de cod portocaliu pentru temperaturi minime extreme şi în intervalul 9-11 ianuarie 2016, acestea fiind însoţite de vânt şi căderi de zăpadă. În plus, conform informărilor autorităţilor competente din BiH, din cauza temperaturilor scăzute majoritatea şoselelor sunt acoperite de un strat de gheaţă care conduce la îngreunarea traficului rutier. Şoselele montane sunt acoperite de zăpadă, dar sunt circulabile.

Din cauza viscolirii zăpezii următoarele şosele sunt greu accesibile traficului auto: Kupres-Tomislavgrad, Livno-Tomislavgrad şi Livno-Glamoč-Mrkonjić Grad.

Pentru detalii şi informaţii actualizate se pot accesa paginile de Internet dedicate http://bihamk.ba/ şi http://www.meteoalarm.eu/ro_RO/0/0/BA-Bosnia-Herzegovina.html.

Se recomandă cetăţenilor români care doresc să călătorească sau să tranziteze BiH către Muntenegru şi Croaţia să se informeze despre circulația din zonă, astfel încât să poată preveni şi evita evenimente nedorite (blocaje în trafic, abateri de la traseele cunoscute/sigure etc.).

ITALIA. MAE român informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească pe teritoriul Italiei că Serviciul de Protecție Civilă local a anunțat prelungirea condițiilor meteorologice nefavorabile pentru perioada 9-10 ianuarie 2017. Perturbările vor avea o intensitate mai redusă și caracter intermitent și vor afecta îndeosebi coasta adriatică și regiunile sudice. Conform Serviciului Meteorologic al Aeronauticii Militare italiene, precipitații sub formă de ninsoare se vor înregistra inclusiv în zonele cu altitudini joase, în special în regiunile Abruzzo, Molise, Puglia, Basilicata și în estul regiunii Campania; ninsori slabe sau moderate se vor înregistra pe alocuri și în celelalte regiuni din centrul și sudul țării, în timp ce avertizarea pentru vânturi puternice și temperaturi scăzute rămâne valabilă pentru partea centrală și meridională a peninsulei.

Pentru informații actualizate cu privire la starea vremii, accesați site-ul Serviciului Meteorologic al Aeronauticii Militare italiene: http://www.meteoam.it/. De asemenea, informații cu privire la condițiile meteorologice și condițiile de călătorie sunt disponibile pe site-ul Serviciului de Protecție Civilă, la adresa: www.protezionecivile.gov.it. 

TURCIA  Cetăţenii români care se află, tranzitează sau doresc să se deplaseze în Turcia, zona Edirne – Istanbul – Bursa, că autorităţile competente din aceste localităţi au avertizat în privința vântului şi ninsorilor abundente care vor continua în următoarele zile şi care vor îngreuna considerabil circulaţia aeriană, auto, navală şi feroviară. În prezent, se circulă dificil, în condiţii de iarnă, pe majoritatea drumurilor din zona Edirne – Istanbul – Bursa (inclusiv Tekirdag, Kocaeli,Yalova).

Având în vedere că aeroporturile Ataturk şi Sabiha Gokcen din Istanbul sunt puncte importante de tranzit către alte destinații, se recomandă cetățenilor români care călătoresc din / spre Istanbul, sau doar tranzitează aeroporturile din metropolă, să verifice permanent actualizările programului aerian, foarte multe curse având întârzieri considerabile sau fiind anulate.

Informații actualizate cu privire la condițiile meteorologice sunt disponibile pe site-ul https://www.mgm.gov.tr/en-US/forecast-5days.aspx

Totodată, MAE recomandă consultarea paginii de internet www.mae.ro și reamintește faptul că cetățenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziție aplicația „Călătorește în siguranță” (disponibilă gratuit în „App Store” și „Google Play”), care oferă informații și sfaturi de călătorie.