MAE rus critică declararea lui Rogozin persona non grata. E „iresponsabilă”. Reacţia va fi adecvată, cu riscul destabilizării Europei

Ministerul rus de Externe a condamnat vehement decizia "iresponsabilă" Republicii Moldova de a-l declara persona non grata pe vicepremierul rus Dmitri Rogozin, convocându-l pe ambasadorul moldovean şi ameninţând cu "o reacţie adecvată" la o acţiune care riscă "destabilizarea" Europei.

02 aug. 2017, 18:16
MAE rus critică declararea lui Rogozin persona non grata. E „iresponsabilă”. Reacţia va fi adecvată, cu riscul destabilizării Europei

Guvernul prooccidental al Republicii Moldova l-a declarat miercuri persona non grata pe vicepremierul Rusiei, Dmitri Rogozin. Oficialul rus criticase dur Guvernul de la Chişinău şi Bucureştiul după ce i s-a interzis trecerea prin spaţiul aerian al României pentru a ajunge într-o vizită oficială în Republica Moldova. De altfel, Dmitri Rogozin a manifestat disponibilitatea de a încerca din nou, în septembrie, să se deplaseze în Republica Moldova.

În replică, ambasadorul moldovean în Rusia a fost convocat miercuri seară la Ministerul rus de Externe.

„Este vorba de o decizie iresponsabilă a Chişinăului, o acţiune deliberată în sensul subminării relaţiilor Rusiei cu Republica Moldova”, a reacţionat Ministerul rus de Externe, potrivit Mediafax.

‘”Acţiunile de acest fel generează indignare legitimă şi vor fi urmate de o reacţie adecvată. În plus, trebuie să atragem atenţia asupra faptului că acţiuni periculoase de acest fel riscă să aibă influenţă destabilizatoare asupra situaţiei regionale şi a întregii Europe”, avertizează Ministerul rus de Externe.

 Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, un politician prorus, a criticat dur decizia Guvernului prooccidental de la Chişinău de a-l declara persona non grata pe vicepremierul Rusiei, Dmitri Rogozin, considerând măsura un „act de mare stupiditate politică”.

„A-l declara pe viceprim-ministrul Rusiei persona non grata la noi este un act de mare stupiditate politică. Şi e un mare deserviciu pentru Moldova şi pentru moldoveni. Nu ştiu dacă guvernanţii fac asta pe cont propriu sau, mai degrabă, sunt conduşi ca nişte marionete de peste ocean. Cu părere de rău pentru Moldova şi pentru cetăţeni, această guvernare duce ţara cu viteză maximă spre un grav accident politic şi geopolitic. Când ne vom izbi, vom simţi cu toţii consecinţele, pe ani înainte”, a afirmat Igor Dodon, potrivit Unimedia, citată de Mediafax.

„Restabilirea bunelor relaţii cu Rusia, pentru care am pledat ca preşedinte, a constituit pentru zeci de mii de fermieri şi muncitori o şansă să obţină locuri de muncă şi venituri din export. Însă majoritatea parlamentară, Guvernul şi Partidul Democrat din R.Moldova fac tot posibilul pentru a zădărnici aceste perspective economice şi sociale. Ei nu umblă prin ţară, de aceea habar nu au care e situaţia fermierilor, ce se va întâmpla cu miile de tone de fructe şi legume, de care în Europa nimeni nu are nevoie. Sunt compromise şi negocierile cu Tiraspolul”, a atras atenţia Igor Dodon.

 Rogozin a cerut „măsuri dure” contra României

Dmitri Rogozin a condamnat acţiunea „ruşinoasă” a Bucureştiului şi a cerut „măsuri dure” contra României

Dmitri Rogozin a denunţat „cascadoria ruşinoasă” a autorităţilor române, care au interzis tranzitul avionului său, cerând o analiză a Moscovei asupra incidentului, urmată de „măsuri dure de retorsiune” împotriva României. „Tonul aspru al afirmaţiilor mele reflectă emoţiile pe care le-am avut în legătură cu ce li s-a întâmplat pasagerilor avionului nostru”, a afirmat Dmitri Rogozin. „Cei mai mulţi pasageri reveneau acasă. M-am deplasat de fiecare dată în R.Moldova cu avioane comerciale ruse. Cascadoria ruşinoasă a românilor şi a Guvernului moldovean necesită o analiză atentă şi măsuri dure şi precise de retorsiune”, a avertizat vicepremierul Rusiei, potrivit Mediafax.

„Ţările din Vest nu se vor împăca niciodată cu aspiraţiile Rusiei de a fi o ţară liberă şi puternică. Erau destul de mulţumite cu Rusia instabilă din anii 1990, dar nu se vor împăca niciodată cu dorinţa noastră de a fi liberi şi puternici. Iar modul nostru de a fi liberi şi puternici va fi cea mai bună reacţie la sancţiuni şi la acţiuni murdare. Vom decide cum să eliminăm aceste creaturi mârşave”, a insistat Rogozin.

Avionul vicepremierului rus, Dmitri Rogozin, nu a primit vineri permisiunea de a tranzita spaţiul aerian al României pentru a ajunge în Republica Moldova. Aeronava tranzitase state membre ale Uniunii Europene precum Polonia, Slovacia şi Ungaria, dar nu i s-a permis survolarea României. Aeronava rusă alesese ruta Rusia-Belarus-Polonia-Slovacia-Ungaria-România-R.Moldova pentru a evita tranzitarea Ucrainei, stat cu care Moscova are o relaţie tensionată.

Dmitri Rogozin urma să se întâlnească vineri cu preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, un politician prorus, şi cu liderul regimului separatist din Transnistria, Vadim Krasnoselski. Dmitri Rogozin a denunţat interdicţia de survol decisă de România, acuzând autorităţile române de periclitarea vieţilor pasagerilor aflaţi în avionul cu care se deplasa, transmiţându-le autorităţilor române să se aştepte la o ripostă. „Autorităţile române au pus în pericol vieţile pasagerilor unui zbor al companiei S7, femei şi copii. Carburantul a ajuns până la Minsk. Aşteptaţi-vă la o ripostă, ticăloşilor!”, a transmis Rogozin prin Twitter. Oficialul rus a vrut să ajungă de la Moscova la Chişinău cu un avion comercial al companiei S7 (PJSC, Siberia Airlines), potrivit Mediafax.

Igor Dodon, preşedintele Republicii Moldova, a denunţat o campanie menită să distrugă relaţiile moldo-ruse, acuzând că un deputat român, Constantin Codreanu, a organizat protestele de la Aeroportul Chişinău faţă de vizita vicepremierului rus Dmitri Rogozin. Igor Dodon, un politician prorus, a avertizat, în contextul interdicţiei de survol impusă de România vicepremierului rus Dmitri Rogozin, că Partidul Democrat moldovean (aflat la guvernare) şi „unionişti” pregătesc pentru R.Moldova, cu susţinerea Occidentului, un scenariu de genul celui din Ucraina.

Decizia României de a interzice tranzitul avionului în care era vicepremierul rus Dmitri Rogozin a fost o „provocare intenţionată” care a periclitat pasageri şi care va afecta „grav” relaţiile bilaterale, a avertizat Ministerul rus de Externe, care a prezentat o notă de protest şi a cerut explicaţii.