Mai confortabil decât la hotel: Cum arată cele mai luxoase închisori din lume GALERIE FOTO

Imaginile asociate de obicei penitenciarele - barele de oţel, gardienii nemiloşi, celulele supraaglomerate şi mâncarea sărăcăcioasă - nu sunt întotdeauna valabile. În unele țări există închisori unde cei încarcerați au parte de condiții de lux. Deținuții se bucură de celule confortabile și facilități care îi fac să se simtă aproape la fel ca la un hotel de trei stele.

24 mai 2015, 09:11

Închisoarea Halden, Norvegia

(w500) Închisoar

Puţine sunt închisorile din lume în care deţinuţii pot spune că se simt ca acasă. În Norvegia există însă un penitenciar, Halden, în care condiţiile de detenţie îi fac pe condamnaţi să uite că sunt privaţi de libertate şi unde cuvintele de ordine sunt respectarea drepturilor omului şi respectul reciproc. Explicaţia autorităţilor este aceea că oamenii sunt ajutaţi să rămână oameni şi dincolo de gratii şi că astfel se vor reintegra mai uşor în societate după ispăşirea pedepselor.

La Halden, închisoare dată în folosinţă în martie 2010, s-a investit un milion de dolari doar în artă – picturi, fotografii şi instalaţii electrice – pentru a li se crea deţinuţilor o stare psihică datorită căreia să suporte mai uşor detenţia. De asemenea, ei au posibilitatea să picteze, să sculpteze sau chiar să cânte într-un studio special amenajat, iar astfel, speră conducerea închisorii, ei se simt „luaţi în serios”.

(w500) Închisoar

În Norvegia, pedeapsa maximă, chiar şi pentru crimă, este de 21 de ani de închisoare. Iar cum majoritatea deţinuţilor vor trebui, la un moment dat, să se reintegreze în societate, închisoarea imită pe cât posibil lumea de „afară”. La Halden, celulele deţinuţilor sunt dotate cu băi proprii, cu gresie şi faianţă, mini-frigidere şi televizoare cu ecran plat, acestea din urmă fiind alese pentru a-i împiedica pe deţinuţi să ascundă droguri sau alte mărfuri de contrabandă. În plus, nicio fereastră nu are gratii la Halden.
 
La fiecare 10 sau 12 celule există câte o bucătărie şi un living, unde deţinuţii îşi prepară singuri mesele şi se relaxează după o zi de muncă. 

VEZI ŞI Halden, închisoarea în care deţinuţii se simt ca acasă GALERIE FOTO

Her Majesty’s Prison Addiewell, Scoția

(w500) Her Majest

Acest penintenciar îşi propune să-i educe pe cei încarceraţi. Deţinuţii trebuie să petreacă 40 de ore pe săptămâna luând parte la activităţi educative, ce au rolul de a-i ajuta să îşi redescopere abilităţile pentru un anumit job. Astfel, la părăsirea închisorii ei vor putea să se integreze în societate şi vor putea să-şi găsească de muncă mai uşor.

Justice Center Leoben, Austria

(w500) Justice Ce

Penitenciarul din Leoben, Austria, ocupat în întregime cu cei peste 200 de deţinuţi, este clasificat drept „o închisoare de 5 stele”. Instituţia are structuri din sticlă aerodinamică şi interioare din lemn care imită cu succes clădirile din lumea „de afară”. Închisoarea arată mai mult ca un cămin studenţesc modern.

(w500) Justice Ce

Citeşte şi Închisoarea unde interlopii trăiesc REGEŞTE. Jacuzzi şi bară de striptease în celule GALERIE FOTO

Penitenciarul JVA Fuhlsbuettel, Germania

(w500) Penitencia

Închisoarea Fuhlsbuettel, din Germania, a fost renovată în anul 2011, şi se adresează deţinuţilor cu o perioada lungă de şedere. Celulele spaţioase conţin un pat, o canapea, duş şi toaletă. Prizonierii au, de asemenea, posibilitatea de a folosi spălătoria şi o camera de conferinţe.

(w500) Penitencia

Penitenciarul Sollentuna, Suedia

(w500) Penitencia

Închisoarea Sollentuna, din Suedia, are celule confortabile şi băi private. Bucătăriile sunt puse la dispoziţia deţinuţilor. Sălile comune au canapele numai bune pentru privitul la TV.

 Vezi şi Cele mai BIZARE închisori din lume: De la penitenciarul-restaurant, la celulele-apartamente de lux VIDEO

Penitenciarul Cebu, Filipine

(w500) Penitencia

Penitenciarul din Cebu, Filipine, este cunoscut, cel mai probabil, pentru clipul care le-a adus faima deţinuţilor şi aptitudinilor de dans ale acestora. În 2007, mai mult de 1.500 de prizonieri, care îşi dedică timpul petrecut în detenţie dansului, au realizat o coregrafie pe cunoscuta melodie „Thriller” a lui Michael Jackson. Înregistrarea acestui moment a strâns 53 de milioane de vizualizări pe YouTube şi a fost inclusă în topul celor mai virale cinci clipuri ale anului realizat de publicaţia TIME.

Deţinuţii au „recividivat” în 2010, când cel care i-a fost pentru mult timp coregraf lui Michael Jackson şi alţi doi dansatori profesionişti au venit la Cebu pentru ca peste 1.000 de prizonieri să înveţe să danseze pe „This Is It”, un alt hit al starului pop.

VEZI ŞI Închisoarea în care ai vrea să locuieşti GALERIE FOTO