Mitingul poliţiştilor s-a încheiat. Liderii sindicali, nemulţumiţi de rezultatul negocierilor. Reacţia MAI UPDATE

Poliţiştii care au plecat în marş, sâmbătă, din faţa Ministerului Afacerilor Interne au ajuns la sediul Guvernului, numărul protestatarilor ridicându-se la aproximativ 3.000.

25 mart. 2017, 07:49
Mitingul poliţiştilor s-a încheiat. Liderii sindicali, nemulţumiţi de rezultatul negocierilor. Reacţia MAI  UPDATE

UPDATE: Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, va avea luni o nouă întâlnire cu liderii sindicatelor din Poliţie, pentru a stabili împreună două propuneri de amendamente la OUG nr. 9, din 2017, cu privire la sporul de permanenţă şi acordarea unui procent de 100% pentru munca prestată în zilele de repaus săptămânal şi sărbători legale, anunţă Ministerul de Interne.

Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Daniela Dan, ministrul Consultării Publice şi Dialogului Social, Gabriel Petrea, şi secretarul de stat în Ministerul Finanţelor Publice Daniela Pescaru s-au întâlnit, sâmbătă, la Palatul Victoria, cu liderii sindicatelor, care au protestat în faţa sediului MAI şi în faţa Guvernului.

Conform unui comunicat dat publicităţii de MAI la finalul întâlnirii, Carmen Dan a reiterat angajamentul de a găsi o soluţie echitabilă la revendicările salariale ale personalului MAI: „Am mai discutat cu sindicatele din Poliţie şi în săptămânile trecute. Nu suntem aici pentru a deconta noi ce nu s-a făcut în trecut. Am deschiderea şi dorinţa de a schimba lucrurile în bine. Împreună trebuie să găsim soluţii. Vă asigur că fac parte dintr-un guvern care pune în practică exact ce a promis”.

„Cunoaştem discrepanţele, care s-au creat în ultimii ani în domeniul salarizării şi toţi trebuie să înţelegem că aceste probleme nu pot fi rezolvate deodată, fără a afecta semnificativ bugetul. Prin legea salarizării unitare, aceste disfuncţionalităţi vor fi soluţionate, şi se vor îndrepta toate inechităţile salariale din sistem. Fac un apel la liderii sindicali să sprijine demersurile noastre, să accepte un dialog constructiv în vederea finalizării legii unice a salarizării”, a declarat şi ministrul Consultării Publice şi Dialogului Social Gabriel Petrea, potrivit sursei citate.

În cadrul întâlnirii, Ministrul Afacerilor Interne a reamintit că, în urma demersurile întreprinse, până la acest moment de către conducerea MAI, aproape 80.000 de oameni au beneficiat de aplicarea HG nr. 1/2017 pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, se arată în comunicat.

Totodată, au fost iniţiate o serie de amendamente la Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 9/2017, care în acest moment se află în dezbaterea Parlamentului prin care sporurile şi majorările salariale, stabilite proporţional cu timpul efectiv lucrat, inclusiv sporul pentru poliţie judiciară, să se determine prin raportare la salariul de bază/solda de funcţie/salariul de funcţie acordat în conformitate cu prevederile legale în vigoare.

În plus, se propune devansarea termenului de acordare a cuantumului salariului de merit pentru toţi poliţiştii astfel încât să fie acordat în luna aprilie, şi nu în luna august cum este prevăzut în prezent, precum şi eliminarea discrepanţelor salariale dintre personalul medico-sanitar din cadrul MAI, pe de o parte, şi cei din structura Ministerului Sănătăţii, precizează sursa citată.

Ministrul Afacerilor Interne a spus că respectă dreptul poliţiştilor de a protesta pentru a atrage atenţia asupra inechităţilor cu care se confruntă de ani de zile, subliniind faptul că pentru rezolvarea acestora este nevoie de mai mult timp pentru a identifica sursele de finanţare şi modalitatea tehnică prin care să fie aplicate aceste soluţii.

Toate soluţiile găsite până în prezent au fost identificate împreună cu liderii sindicali şi cu celelalte ministere care au atribuţii în rezolvarea revendicărilor de ordin financiar, se arată în comunicat.

Carmen Daniela Dan şi-a exprimat disponibilitatea de a continua dialogul pentru rezolvarea tuturor problemelor de ordin financiar cu care se confruntă angajaţii MAI astfel încât salariul primit să reflecte munca depusă în slujba comunităţilor, riscurile zilnice la care se expun şi restricţiile la care sunt obligaţi.

Conducerea Ministerului Afacerilor Interne va depune toate eforturile pentru ca în noua lege a salarizării unitare să se regăsească soluţiile pentru toate revendicările sindicatelor, se mai arată în comunicat.

Potrivit acestuia, în cadrul întrevederii de la Palatul Victoria, ministrul Afacerilor Interne a convenit cu liderii sindicatelor o noua întâlnire pentru luni, 27 martie a.c., pentru a stabili împreună alte două propuneri de amendamente la OUG 9/2017, cu privire la sporul de permanenţă şi acordarea unui procent de 100% pentru munca prestată în zilele de repaus săptămânal şi sărbători legale.

UPDATE: Mitingul poliţiştilor s-a încheiat. Liderii sindicali, nemulţumiţi de rezultatul negocierilor de la Guvern: „Au cerut îngăduinţă, dar nu este loc pentru aşa ceva”

Liderii sindicali ai poliţiştilor, care au fost la negocieri la Guvern cu ministrul de Interne, Carmen Dan, şi cu cel al Dialogului Social, Gabriel Petrea, au anunţat, la finalul discuţiilor, că nu s-a ajuns la niciun rezultat, susţinând că cei doi miniştri au spus că nu sunt bani şi „au cerut îngăduinţă, dar nu este loc pentru aşa ceva”. Mitingul poliţiştilor, care a început în jurul orei 9.00, s-a încheiat.

La discuţiile cu ministrul Carmen Dan au participat liderul Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi al Personalului Contractual, Dumitru Coarnă, şi preşedintele Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Vameşilor „Pro Lex”, Vasile Lincu.

La finalul discuţiilor, liderii sindicali au spus că nu s-a ajuns la niciun rezultat, în condiţiile în care cei doi miniştri le-au transmis că nu sunt banii şi au cerut îngăduinţă.

„Am avut o discuţie la Guvern, deşi puteam să o avem la Ministerul de Interne, am vorbit doar cu ministrul de Interne şi cu ministrul Dialogului Social. Am luat punctual revendicările care erau transmise de o săptămană. Ne-au spus că au primit revendicările ieri, iar pe motivul ăsta nu au avut cum să pregătească şi să găsească soluţii. Orice discuţie aveam, se raportau la bani şi în loc să fie de partea noastră, cum au susţinut în declaraţii, practic încercau să ne convingă pe noi că poliţiştii au ingăduintă şi că mai pot suporta în continuare. A spus să nu ne uităm la alte categorii profesionale, că asta a fost în planul lor de guvernare, iar poliţiştii nu erau în programul de guvernare. Cum a putut să permită să ajungă în această situaţie? Cum e posibil că la alte categorii să acorde creşteri, iar noi să asteptăm legea unitară de salarizare? Dacă este ceva pozitiv în urmă întregii discuţii, este că se va analiza dacă există bani şi posibilitatea să aducă amendamente ca sporul de 75 la sută să urce la 100 la sută şi sporul pentru cei care stau la domiciliu, de 40 la sută. Dar nu e o garanţie, nu e un angajament, au zis că analizează şi să vadă dacă pot să introducă amendamente. Asta ar putea fi maximum posibil. Spuneau de impactul bugetar. Nu m-au convins. Spuneau să asteptăm legea salarizării. Nu m-au convins. Cum pot spune ei că nu au bani pentru noi, dar au bani pentru legea salarizării cu creşteri de nu ştiu câte ori? Nu ştiu ce vor face ceilalţi, încercau să ne convingă că poliţiştii sunt ingăduitori şi suportă multe, dar eu cred că trebuie să le demonstrăm că nu ne oprim aici. Gândiţi-vă că logistica este suportată din banii angajaţilor, pixurile, colile, tot. Ei vor doar ingăduinţă, dar nu cred că maiieste momentul pentru aşa ceva. Din punctul meu de vedere, nu este suficient ca ministrul să îşi dorească. Trebuie să reuşească. Un ministru puternic spune „ori daţi astea, ori îmi dau demisia”, aşa ar fi făcut un ministru puternic”, a spus preşedintele Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Vameşilor „Pro Lex”, Vasile Lincu.
El a făcut acest anunţ de pe o scenă amplasată în Piaţa Victoriei.

El a mai spus că discuţiile vor continua luni, fiind luate în calcul amendamente la OUG 9, privind majorarea unor sporuri.

UPDATE: O delegația a sindicaliștilor din Poliție, care protestează în Piața Victoriei, se află la discuții, la Palatul Victoria, cu ministrul Consultării Publice și Dialogului Social, Gabriel Petrea, cu ministrul Afacerilor Interne, Carmen Daniela Dan, și cu secretarul de stat în Ministerul Finanțelor Publice Daniela Pescaru.

„Dialogul este esențial în dezamorsarea neînțelegerilor! Ministrul Consultării Publice și Dialogului Social, Gabriel Petrea, alături de doamna ministru Carmen Daniela Dan, Ministerul Afacerilor Interne, România, și doamna secretar de stat Daniela Pescaru, Ministerul Finanțelor Publice, discută în acest moment cu o delegație a sindicatelor din poliție pe marginea revendicărilor salariale din domeniu”, se menționează într-o postare pe pagina de Facebook a Ministerului Consultării Publice.

UPDATE: Poliţiştii care protestează în Capitală, cerând salarii mai mari, au ajuns la Guvern. Numărul lor se ridică la aproximativ trei mii

Poliţiştii care au plecat în marş, sâmbătă, din faţa Ministerului Afacerilor Interne au ajuns la sediul Guvernului, numărul protestatarilor ridicându-se la aproximativ 3.000.

Poliţiştii au ajuns în faţa Palatului Victoria după ce au mers în marş de la sediul Ministerului Afacerilor Interne, blocând parţial circulaţia în centrul Capitalei.

Protestatarii – al căror număr se ridică la aproximativ 3.000 – suflă în fluiere şi în vuvuzele.

„Vreau să fiu plătit corect, după volumul de muncă pe care îl depun. Adică fie vară, fie iarnă, eu stau pe stradă şi muncesc. Ei stau în scaunele lor, la căldurică, n-au nicio problemă. Au salarii de mii de euro şi noi stăm pe câteva sute de lei. Cerem ca salariile noastre să fie mărite cu peste 100%, aşa cum a promis doamna ministru. Să fie dublate. Am auzit că a promis şi că îşi dă demisia dacă legea salarizării unitare nu intră în vigoare. Cu toate că mi-aş dori să-şi dea demisia, de fapt să plece tot Guvernul, sper să nu fie ăsta motivul pentru care să plece doamna ministru, a declarat un poliţist de la Brigada Rutieră”, a declarat unul dintre poliţişti.

El a spus că va ieşi să protesteze în stradă, alături de colegii săi, până când vor fi „văzuţi”.

„Protestăm faţă de incorectitudinea Guvernului, faţă de nedreptatea pe care acesta ne-o face. Păi zici întâi că n-ai bani şi pe urmă creşti şi la ăla, şi la ăla, şi la ăla.. Noi n-avem nimic împotrivă că s-au făcut creşteri la sănătate, la cultură şi aşa mai departe. Dar dacă au crescut la ei, tre’ să crească şi la noi, nu e normal? Pentru că aşa s-a creat o inegalitate. Pe urmă mai e altă chestie. După aproape 20 de ani de muncă, eu am încă un salariu de toată jena, de 1.800 de lei. Păi e normal?”, a spus un alt poliţist.


UPDATE: Poliţiştii care au protestat în faţa Ministerului Afacerilor Interne au plecat în marş spre Guvern. Numărul lor a ajuns la 2.000

Poliţiştii care au protestat în faţa Ministerului Afacerilor Interne, cerând majorarea salariilor, au plecat în marş, la ora transmiterii acestei ştiri, spre Guvern. Numărul lor a ajuns la aproximativ 2.000.

Bulevardul Nicolae Bălcescu este blocat pe sensul de mers spre Piaţa Romană.


UPDATE: Numărul poliţiştilor care protestează în faţa Ministerului Afacerilor Interne depăşeşte o mie.

Numărul poliţiştilor protestează în faţa Ministerului Afacerilor Interne, cerând majorarea salariilor, a ajuns, la ora transmiterii acestei ştiri, la peste o mie.

Participanţii la protest au cântat imnul naţional „Deşteaptă-te române!”. Ei au ţinut şi un moment de reculegere în memoria poliţiştilor căzuţi la datorie.

Organizatorii protestului au amplasat şi scenă, de pe care Dumitru Coarnă, liderul Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi al Personalului Contractual (SNPPC), le-a vorbit protestatarilor.

„La baza societăţii stau trei mari piloni: ordinea publică, educaţia şi sănătatea, în această ordine. Statul român trebuie să îşi asume, să înţeleagă că noi ne-am asumat un război cu infracţionalitatea, dar trebuie să fim răsplătiţi pe măsură”, a spus Coarnă.

Poliţiştii prezenţi suflă în fluiere şi vuvuzele şi au pancarte cu mesaje precum: „Modernizaţi sediile/posturile de poliţie”, „Muncă suplimentară neplătită=sclavie”, „Vreţi să oferiţi servicii europene cu salarii de 2 bani?”, „Raportăm: plouă în posturile de poliţie”.

Ei cer majorarea salariilor, eliminarea diferenţelor mari de salarizare dintre agenţi şi ofiţeri, plata sporurilor la nivelul salariului minim brut de 1.450 de lei, şi nu la cel din 2009, precum şi modificarea unor prevederi privind programul de lucru şi repausul săptămânal.

 

 

La protest sunt aşteptaţi peste 7.000 de poliţişti, atât din Bucureşti, cât şi din alte oraşe, care vor pleca apoi în marş spre Piaţa Victoriei şi vor continua manifestaţia în faţa Guvernului. În zona centrală a Capitalei sunt restricţii de trafic începând cu ora 8.00.

Dumitru Coarnă, liderul Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi al Personalului Contractual (SNPPC), a declarat, pentru News.ro, că la protestul de sâmbătă sunt aşteptaţi peste 7.000 de poliţişti din Bucureşti şi din ţară, manifestaţia urmând să înceapă în jurul orei 10.00, pentru ca, la ora 12.00, protestatarii să plece în marş spre Piaţa Victoriei, pe traseul Piaţa Revoluţiei – Strada Dem I. Dobrescu – Bulevardul Magheru – Bulevardul Lascăr Catargiu – Piaţa Victoriei, unde protestul va continua până la ora 16.00.

Preşedintele Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Vameşilor „Pro Lex”, Vasile Lincu, a spus, la rândul său, că aşteaptă ca mărirea salariilor pentru poliţişti să se facă prin ordonanţă de urgenţă, potrivit news.ro.

„Revendicările sindicatelor SNPPC şi Pro Lex sunt legate în special de salarizarea precară a poliţiştilor. Noi vrem să dea ordonanţa de urgenţă care să acorde o creştere salarială de 20 la sută, sporurile să fie calculate la venitul de acum, nu la cel din 2009, fără plafonul de 30 la sută, pentru că sporurile sunt calculate în funcţie de felul muncii, de condiţiile de muncă şi nu justifică plafonarea acestora. Toate solicitările sunt prin raportare la acte normative care s-au adoptat în regim de urgenţă pentru alte categorii de bugetari. Practic, cred că este suficient de sugestiv faptul că 84.000 de angajaţi din MAI sunt salariaţi la nivelul minim pe economie. Solicităm să nu se atingă de legea pensiilor militare, lege foarte bună, obţinută cu greu”, a spus Lincu.

Citeşte şi Protestul poliţiştilor în faţa Ministerului Muncii s-a încheiat UPDATE

Întrebat dacă se pune problema unei greve, liderul sindical nu a exclus posibilitatea, menţionând că un astfel de protest nu va fi susţinut de sindicate, deoarece ar încălca legea. „Deşi realitatea a demonstrat că acest lucru (greva, n.r.) conduce la schimbări imediate, poliţiştii au această interdicţie, nu putem să le solicităm să încalce legea, dar nu excludem şi posibilitatea ca oamenii să decidă în mod spontan, neorganizat, să apeleze la această formă. Nu va fi susţinută de sindicate, dar poate fi luată în calcul ca o reacţie a oamenilor”, a spus Vasile Lincu, informează news.ro.

Pentru mitingul de sâmbătă, începând cu ora 8.00, se va restricţiona traficul rutier, progresiv, pe Şoseaua Kiseleff, între Strada Arhitect Ion Mincu şi Piaţa Victoriei. Între orele 9.00 şi 12.00, traficul va fi restricţionat pe Strada Academiei, între Strada Ion Câmpineanu şi Strada Dem I. Dobrescu.

În Piaţa Victoriei, traficul se va desfăşura pe două benzi de circulaţie pe sens, în faţa clădirii Guvernului, între Bulevardul Aviatorilor şi Calea Victoriei, respectiv Bulevardul Lascăr Catargiu, iar traficul rutier de pe Strada Paris şi de pe Bulevardul Iancu de Hunedoara va direcţionat către Bulevardul Aviatorilor.