Mai multe companii din piaţa acumulatorilor auto au fost amendate de Consiliul Concurenţei pentru înţelegeri anticoncurenţiale

Consiliul Concurenţei a sancţionat opt companii de pe piaţa de acumulatori auto (un producător şi şapte distribuitori) cu amenzi în valoare totală de 545.439 lei (aproximativ 120.000 euro), din cauza încheierii unor înţelegeri anticoncurenţiale.

07 nov. 2017, 14:27
Mai multe companii din piaţa acumulatorilor auto au fost amendate de Consiliul Concurenţei pentru înţelegeri anticoncurenţiale

„Sancţiunile au fost aplicate în cadrul investigaţiei având ca obiect încheierea unor înţelegeri anticoncurenţiale pentru stabilirea preţului de revânzare a produselor şi împărţirea pieţelor de desfacere în perioada 2010-2015, între producătorul Caranda Baterii şi distribuitorii săi (Ani Auto Sport, Uto-Ovarom, Barady Services, Beda Impex, Marcat Invest, Mecantu, Stanciu-Service SNC)”, a anunţat marţi autoritatea de concurenţă.

Producătorul Caranda Baterii şi şase distribuitori au recunoscut participarea la înţelegerea anticoncurenţială şi au beneficiat de o reducere a amenzii cu 30% din nivelul de bază.

În urma investigaţiei, Consiliul Concurenţei a constatat că în contractele încheiate în perioada 2010-2015 între Caranda Baterii şi distribuitori erau prevăzute clauze prin care se stabileau preţurile de vânzare, prin fixarea adaosului comercial minim la revânzarea produselor Caranda, precum şi clauze care restricţionau vânzările de produse Caranda.

„Prin încheierea acestor înţelegeri, părţile au intenţionat să îşi asigure reciproc beneficiul rezultat din vânzarea acumulatorilor auto Caranda, consumatorul final urmând a fi obligat să plătească pentru aceste produse un preţ care nu s-a format pe baza jocului liber dintre cerere şi ofertă”, spun oficialii Consiliului Concurenţei.

În prezent, Consiliul Concurenţei mai are în derulare o investigaţie pe piaţa acumulatorilor auto din România, investigaţie ce vizează producătorul Rombat, precum şi distribuitorii acestuia.

Conform Legii Concurenţei, sunt interzise orice înţelegeri între companii care denaturează concurenţa, în special cele prin care se stabilesc preţurile de vânzare sau cumpărare sau cele prin care se împart pieţele sau sursele de aprovizionare.

„Consiliul Concurenţei încurajează companiile implicate în înţelegeri anticoncurenţiale să contacteze autoritatea de concurenţă, să îşi recunoască participarea la încălcare şi să furnizeze dovezi privind înţelegerea respectivă. Procedând astfel, companiile pot beneficia de reduceri substanţiale ale amenzilor sau chiar de imunitate totală, în funcţie de momentul în care contactează autoritatea de concurenţă şi de valoarea informaţiilor furnizate”, menţionează autoritatea.

Citeşte şi Consiliul Concurenţei a câştigat irevocabil procesul cu Panasonic