Mai multe firme din Franţa vor să furnizeze sistemul laser de la Măgurele. La ce preţ

Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară "Horia Hulubei" din Măgurele a primit o ofertă pentru furnizarea sistemului de livrare a fasciculului laser (LBDS), contract estimat la 17,7 milioane de euro, fără TVA, pentru doi ani.

11 dec. 2016, 08:52
Mai multe firme din Franţa vor să furnizeze sistemul laser de la Măgurele. La ce preţ

Oferta a fost depusă de asocierea formată din Thales Optronique SAS (Franța), lider de asociere, Thales Systems Romania, SEIV (franța) și Alsyom (Franța), alături de subcontractanții ARDOP SAS (Franța) și SDMS (Franța).

Este a doua încercare a institutului de atribuire a contractului, după ce prima licitație, cu o valoare estimată la 18 milioane de euro, a anulat-o din cauza abaterilor grave de la prevederile legislative, care ar fi afectat procedura de atribuire sau făceau imposibilă încheierea contractului, scrie Profit.ro. 

Sistemul LBDS este parte a proiectului „Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics” (ELI-NP), care se derulează la Măgurele, județul Ilfov.

„ELI-NP va deveni un centru european de excelență în cercetare în domeniul laserilor de mare putere, al interacțiunii dintre laser și materie și al surselor secundare de radiații, cu posibilități unice la nivel mondial. Intensitatea laserilor din cadrul infrastructurii ELI-NP va depăși intensitatea laserilor de ultimă generație din prezent cu un ordin de mărime”, se arată în caietul de sarcini al licitației.

ELI-NP va găzdui un sistem laser de mare putere (HPLS) cu două fascicule de 10 PW (10 petawați, însemnând 10% din puterea Soarelui) și un sistem ce va produce un fascicul gama (GBS) ai cărui parametri sunt cu mult peste cei atinși de echipamentele actuale.

Proiectul costă 293 milioane de euro, fără TVA, iar construcția de la Măgurele a început în 2012 și se va termina la finele anului 2018.

ELI-NP a început cu întârziere pentru că Apele Române a tergiversat un an de zile pentru a da un aviz necesar începerii lucrărilor pentru forajul geotermal.