Parchetul Militar face un apel la protestatarii răniţi să ofere informaţii. 19 plângeri, depuse până în prezent

Procurorii militari fac un apel la persoanele care au fost rănite la protestul de vineri din Piaţa Victoriei, în urma intervenţiei jandarmilor, să se prezinte, luni şi marţi, la sediul Parchetului Militar Bucureşti.

12 aug. 2018, 12:58
Parchetul Militar face un apel la protestatarii răniţi să ofere informaţii. 19 plângeri, depuse până în prezent

„Procurorii militari îi invită pe toţi care au participat la protestul Diasporei de vineri şi au fost răniţi sau pot furniza informaţii importante să se prezinte la Parchetul Militar Bucureşti, luni şi marţi, pe Strada George Georgescu 2, sector 4”, se arată într-un comunicat al Parchetului Militar.

Potrivit unor oficiali din Parchet, până acum au fost depuse 19 plângeri.

Procurorii militari s-au sesizat din oficiu şi au deschis un dosar penal cu privire la modul de intervenţie al jandarmilor şi incidentele petrecute la manifestaţia de vineri seara din Piaţa Victoriei.

Parchetul Militar urmează să colecteze sesizările depuse la secţiile de Poliţie, iar toate plângerile penale depuse vor fi înregistrate sub număr unic.

Iohannis i-a cerut procurorului general să demareze de urgenţă cercetările cu privire la modul în care a intervenit Jandarmeria

Mai mulţi participanţi la protestul de vineri din Piaţa Victoriei s-au dus sâmbătă şi duminică la Institutul Naţional de Medicină Legală (INML) pentru a obţine certificate medico-legale.

Potrivit unor surse medicale citate de Agerpres, sâmbătă au fost prezente mai mult persoane faţă de duminică pentru a obţine certificate medico-legale.

Incidente extrem de violente au avut loc vineri seară la mitingul diasporei din Piaţa Victoriei, la care au luat parte zeci de mii de oameni.

Astfel de incidente s-au produs pe tot parcursul protestului – unele persoane au forţat gardurile în zona din faţa Guvernului şi au aruncat cu diverse obiecte, în special sticle de plastic, iar scutierii au intervenit cu grenade cu gaze lacrimogene şi cu tunul cu apă.

Înainte de miezul nopţii, jandarmii au intrat în forţă în Piaţa Victoriei, gonind oamenii, deşi mii de persoane protestau în continuare. Doi jandarmi, între care o femeie, au fost prinşi la un moment dat de un grup de persoane violente, care au început să îi lovească. Cei doi jandarmi au fost scoşi de un grup de manifestanţi paşnici, care au făcut scut uman în jurul celor doi jandarmi şi i-au escortat până la un grup de jandarmi, care nu au intervenit pentru a-şi salva colegii. Armele celor doi jandarmi care au fost bătuţi au fost sustrase.

Protest anunţat şi duminică seară, în Piaţa Victoriei. „Rămânem în stradă până la căderea Guvernului Dăncilă!”