Mai multe persoane din aceeaşi familie ar putea lucra pentru ajutorul social primit

Mai mulți membri ai familiei care beneficiază de sume acordate de către autoritățile din România ca ajutor social ar putea presta, la solicitarea primarului, diverse activități sau lucrări de interes local, iar orele lucrate de aceștia s-ar putea cumula. Aceste modificări, dar și altele privind ajutorul social apar într-un proiect de act normativ aflat în dezbaterea senatorilor și care ar putea primi în curând votul acestora.

28 mart. 2018, 10:48
Mai multe persoane din aceeaşi familie ar putea lucra pentru ajutorul social primit

O Propunere legislativă referitoare la modificarea şi completarea Legii nr.416 din 18 iulie 2001, privind venitul minim garantat, ce ar putea ajunge în curând la votul senatorilor, având propunere de adoptare, prevede schimbări privind modul în care beneficiarii de ajutor social sau alți membri ai familiei acestora trebuie să presteze muncă în schimbul sumelor de bani primite. Pentru a se putea aplica, proiectul de act normativ are nevoie de votul Parlamentului, de promulgare și de publicare în Monitorul Oficial.

Citeşte şi Peste 50% din contractele de muncă, în România, au valori mai mici sau egale cu salariul minim pe economie

Potrivit acestui proiect de act normativ, cei care beneficiază de o formă de ajutor social prin Legea nr. 416/2001 privind venitul minim garantat sau mai multe persoane apte de muncă din familia beneficiară vor avea obligația de a presta lunar, la solicitarea primarului, diverse acțiuni sau lucrări locale. În aceste cazuri, orele lucrate se vor însuma pentru toate persoanele din familia care beneficiază de ajutor social și se vor calcula proporțional cu valoarea ajutorului social primit de familie. Actualmente, legislația din domeniu obligă doar o persoană din familia beneficiară de ajutor social să presteze muncă în schimbul ajutorului primit.

Continuarea articolului pe avocatnet.ro.