Mai multe primării din Franţa menţin interdicţia privind burkini, în pofida unei decizii a justiţiei

Mai multe primării din sud-estul Franței, printre care cele din Nisa și Fréjus, au anunțat menținerea ordonanțelor de interzicere a costumului de baie musulman, burkini, în pofida deciziei prin care Consiliul de Stat, cea mai înaltă jurisdicție administrativă a țării, a suspendat vineri o măsură similară adoptată de o municipalitate de pe litoralul mediteranean, Villeneuve-Loubet, transmite AFP.

26 aug. 2016, 19:55
Mai multe primării din Franţa menţin interdicţia privind burkini, în pofida unei decizii a justiţiei

Primăria din Nisa a informat că „va continua le întocmească procese-verbale” femeilor care poartă această ținută, atât timp cât decizia sa nu a fost invalidată.

Și primarul de extremă dreapta din Fréjus a declarat că, din punctul său de vedere, ordonanța locală este ‘în continuare valabilă’.

Hotărârea Consiliului de Stat, salutată de reprezentanții cultului musulman în Franța, ar trebui însă să facă jurisprudență pentru cele în jur de 30 de primării care au luat decizii similare.

Consiliul a stabilit că nu există ‘riscuri dovedite’ pentru ordinea publică, precizând că ‘ordonanța în litigiu a adus astfel o atingere gravă și în mod evident ilegală libertăților fundamentale cum sunt libertatea de deplasare, libertatea de conștiință și libertatea personală’.

Consiliul de Stat le-a reamintit tuturor primarilor care au invocat principiul laicității că ei nu se pot baza pe „alte considerente decât ordinea publică, securitatea îmbăierii, igiena și decența pentru a interzice accesul pe plaje”.

Citeşte şi Franţa face un pas înapoi. A suspendat măsura de interzicere a burkini în zona oraşului Villeneuve-Loubet