ALERTĂ TERORISTĂ în Belgia, în ziua vizitei lui Iohannis la Bruxelles. Atac de anvergură, dejucat de poliţie

Poliția belgiană a desfășurat joi o vastă operațiune împotriva unui grup compus din persoane revenite din Siria și care se pregăteau să comită "un atac terorist de anvergură", doi jihadiști fiind uciși în cursul acțiunii forțelor de ordine, a anunțat parchetul federal, citat de Reuters, DPA și AFP.

15 ian. 2015, 18:07
ALERTĂ TERORISTĂ în Belgia, în ziua vizitei lui Iohannis la Bruxelles. Atac de anvergură, dejucat de poliţie

„În jur de zece percheziții au avut loc la Verviers”, în estul Belgiei, unde au fost uciși cei doi jihadiști, dar și la Bruxelles și la periferia sa, a declarat în cadrul unei conferințe de presă procurorul Eric Van der Sijpt. Potrivit Le Soir, în prezent sunt în curs operațiuni în centrul Bruxellesului, dar în comunele Vilvorde, Zaventem, Schaerbeek și Molenbeek-Saint-Jean din regiunea capitalei.

Această „celulă operațională era compusă din circa zece persoane, dintre care unele reveneau din Siria”, a precizat un alt procuror, Thierry Werts. „Erau pe punctul de a comite atentate de anvergură și de manieră iminentă”, a adăugat el.

La Verviers, „suspecții au deschis imediat focul cu arme automate și de mână asupra unităților speciale ale poliției federale înainte să fie neutralizați. Doi suspecți au murit”, a mai spus el, precizând că niciun polițist nu a fost rănit în operațiune.

Amenințarea era una care viza în special serviciile de poliție, a precizat Thierry Werts. Nivelul de alertă a fost ridicat la nivelul 3, dintr-o scară de 4, pentru comisariatele de poliției și palatele de justiție din Belgia.

„Nicio legătură nu a fost stabilită în acest stadiu cu atentatele de la Paris”, a spus procurorul Eric Van Der Sijpt.

Ancheta, în cadrul căreia poliția belgiană a desfășurat o vastă operațiune împotriva unui grup care se pregătea să comită „un atac terorist de anvergură”, a fost deschisă înainte de atacul de la redacția Charlie Hebdo, a precizat agenția Belga, citând surse judiciare.

După operațiunea antiteroristă de la Verviers, în cadrul căreia doi jihadiști au fost uciși după ce au deschis focul asupra poliției și un al treilea a fost rănit și arestat, ziarul La Meuse a citat un polițist neidentificat care ar fi declarat: „Am împiedicat un (atac în stilul) Charlie Hebdo belgian”.

Preşedintele Klaus Iohannis se află, de joi, la Bruxelles, pentru mai multe întâlniri cu înalţi oficiali europeni.

Autoritățile belgiene au dat asigurări că s-au luat toate măsurile pentru ca delegația care îl însoțește pe președintele Klaus Iohannis în vizita oficială de la Bruxelles să fie în siguranță, a declarat, joi, presei, purtătorul de cuvânt al șefului statului, Tatiana Niculescu Bran.