Mai mulţi internauţi se plâng că le apar postări nedorite pe Facebook. Experţi în securitate informatică explică cum e posibil

Pe paginile de Facebook ale mai multor persoane a apărut o postare care include un clip video în care Klaus Iohannis a fost pus în dificultate la o emisiune tv, fără ca deţinătorii paginilor respective să-şi dea acordul. Experţi în securitate informatică informează cum se poate realiza acest lucru.

09 feb. 2017, 09:35
Mai mulţi internauţi se plâng că le apar postări nedorite pe Facebook. Experţi în securitate informatică explică cum e posibil

Ionela D. a povestit pentru Go4IT că videoclipul cu Klaus Iohannis a apărut pe pagina ei de Facebook fără ca ea să ştie şi a aflat acest lucru printr-un mesaj de la un prieten. Acelaşi lucru l-a păţit şi Cristian I.

Go4IT a stat de vorbă cu experţi în securitate informatică, care au oferit câteva explicaţii. Cea mai simplă metodă este cunoaşterea parolei contului respectiv. În cazul în care ţi s-a întâmplat aşa ceva, primul pas pe care trebuie să îl faci este schimbarea parolei de la contul de Facebook.

Este posibil, însă, ca astfel de mesaje să fie publicate şi pe conturi ale căror date de autentificare nu au fost compromise. „Da, în anumite situaţii acest lucru este posibil. Depinde în schimb de metoda atacului”, a declarat, pentru Go4it, Bogdan Botezatu, specialist în ameninţări cibernetice la Bitdefender.

Potrivit lui Botezatu, există mai multe tipuri de atac care perpetueaza mesaje sau scam-uri pe Facebook. Prima şi cea mai des întâlnită metodă e cea a forţării unei extensii de browser. Atacul are mai multe faze. Prima dată, utilizatorului îi apare în news feed un video cu un mesaj controversat, orice care să-l facă să dea clic pe el. Acel presupus video nu e un video, ci o imagine cu iconiţa unui player video.

În faza a doua, dacă utilizatorul dă clic pe presupusul clip, utilizatorul e dus pe un site extern care îi verifică browserul şi sistemul de operare. Dacă utilizatorul foloseşte browserul Chrome, i se va sugera să descarce o extensie care să îi dea voie să vadă acel aşa-zis clip.

Citeşte integral materialul pe Go4IT.