Mâinile şi picioarele reci, o SUFERINŢĂ neplăcută şi GREU DE TRATAT. Vezi REMEDIILE

Pentru unii dintre noi, sosirea iernii este un motiv de bucurie: primii fulgi de nea, bătaia cu zăpadă, oraşul împodobit cu luminiţe, goana după cadouri, jocurile de iarnă. Însă pentru alţii, frigul de afară le transformă zilele într-un coşmar. În ciuda mănuşilor şi a ciorapilor groşi, mâinile şi picioarele lor sunt în permanenţă reci şi nici în casă, la căldură, nu se încălzesc prea bine.

06 dec. 2013, 13:31
Mâinile şi picioarele reci, o SUFERINŢĂ neplăcută şi GREU DE TRATAT. Vezi REMEDIILE

În sezonul rece, unele persoane dezvoltă o sensibilitate crescută la frig şi au probleme în a se incalzi, indiferent de cât de călduroasă este vestimentaţia pe care o poartă.

Fenomenul de răcire a extremităţilor corpului apare atunci când sângele circulă cu o viteză redusă către extremităţile corpului. Bărbaţii şi femeile, deopotriva, indiferent de vârstă, sunt afectaţi de acest fenomen.

În vreme ce unii oameni se nasc cu o tulburare a circulaţiei periferice, astfel că toată viaţa vor avea extremităţile reci, alţii dobândesc o serie de afecţiuni medicale care se manifestă şi prin mâini şi picioare reci. Aşadar, extremităţile reci pot constitui simptomul mai multor afecţiuni precum deficienţa de fier, anemia, diabetul, hipotiroidismul, hipertensiune arterială, arteroscleroza sau sindromul Raynaud, care nu trebuie tratate cu superficialitate.

Sunt persoane care se nasc cu circulaţia proastă şi atunci suferă cumplit din cauza acestui fenomen. Pe lânga asta, există anumite boli care îi fac pe oameni să aibă mâinile şi picioarele reci. Există un sindrom, Raynaud, care prin asta se manifestă, mâini şi picioare reci. Este o suferinţă neplăcută şi greu de tratat. Mâinile pacienţilor care suferă de acest sindrom pot deveni albe precum coala de hârtie„, a declarat pentru ROMÂNIATV.NET medicul Ioana Scurtu.

Netratate, extremitatile reci pot duce la complicaţii, unele dintre ele, periculoase. Dintre acestea, merită menţionate infecţiile subcutanate, pierderea simţului tactil, crăpăturile la nivelul pielii.

Cum tratezi mâinile şi picioarele reci

Cel mai adesea, medicii recomandă preparatele cu ginko biloba, pentru că stimuleză circulaţia sanguină.

Preparatele pe bază de ginko biloba contribuie la creşterea fluxului de sânge spre extremităţile corpului. De asemenea, se recomandă şi vaso-dilatatoarele chimice, precum nifedipin, dar care din păcate scade tensiunea. Şi pentoxifilinul are efecte benefice asupra circulaţiei sanguine, dar pe lângă faptul că dilată vasele de sânge la mâini şi picioare, o face şi la cap„, a mai spus Ioana Scurtu.

Sfaturi utile pentru evitarea mâinilor şi picioarelor reci

Pe lângă tratamentul medicamentos, este foarte important să vă protejaţi de frig îmbrăcându-vă adecvat sezonului rece. Aveţi grijă să purtaţi mereu mănuşi şi ciorapi din bumbac sau lână. De asemenea, încălţămintea trebuie să fie lejeră ca să vă permită să mişcaţi degetele pentru a stimula circulaţia sângelui.

Tutunul şi alcoolul afectează circulaţia sanguină, aşa că ar fi bine să renunţaţi la ele, măcar în sezonul rece. De asemenea, evitaţi cafeina, deoarece consumul acesteia produce contragerea vaselor de sânge.

Aveţi grijă ca alimentaţia să fie echilibrată, pentru a asigura aportul de nutrienţi, astfel încât să stimulaţi creşterea metabolismului.

Faceţi plimbări scurte în fiecare zi. Chiar şi o jumătate de oră de mers pe jos poate fi de mare ajutor.

Masajul poate îmbunătăţi circulaţia sanguină periferică. Stimularea musculaturii picioarelor reduce inflamarea şi durerea.

Şi duşul alternativ rece-cald ajută ca sângele să circule din exteriorul organismului către interior şi invers. Alternarea duşurilor reci cu cele calde contribuie, totodată, la menţinerea elasticităţii pielii.