Majorare salariu minim 2018. Avantaje şi dezavantaje pentru români

2018 ar urma să aducă o creștere a salariului minim brut de 450 de lei față de nivelul actual, potrivit unui proiect de act normativ al Guvernului. Din păcate, pentru că măsura creșterii minimului brut va fi însoțită de mutarea unor costuri salariale în sarcina exclusivă a angajatului, majorarea acesta nu va însemna neapărat mai mulți bani în buzunar. Creșterea salariului minim va atrage și creșterea amenzilor de circulație, dar și a sumelor ce vor trebui plătite de cei care nu sunt asigurați la sănătate.

08 nov. 2017, 11:07
Majorare salariu minim 2018. Avantaje şi dezavantaje pentru români

Începând cu prima zi a anului 2018, salariul minim brut pe economie ar urma să crească de la 1.450 de lei la 1.900 de lei, conform unui Proiect de hotărâre a Guvernului pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată, ce a fost publicat recent în dezbatere publică de către Ministerul Muncii. Mărirea salariului va putea intra în vigoare numai dacă actul este adoptat de Executiv și publicat apoi în Monitorul Oficial.

Creșterea salariului minim nu va antrena însă neapărat o creștere similară a salariului net, pentru că majorarea minimului brut va fi însoțită de o schimbare drastică în calculul și aplicarea contribuțiilor sociale. Mai clar, o parte din majorarea brutului va fi „înghițită” de trecerea contribuțiilor la pensii și la sănătate în totalitate în sarcina salariaților. Acum, ele sunt suportate de angajator și salariat împreună.

Astfel, cei care vor avea salariul brut de 1.900 de lei vor simți în buzunare o creștere de doar 98 de lei. Dacă angajatorii nu vor alinia salariile care acum sunt sub 1.900 de lei, având în vedere mutarea contribuțiilor în sarcina exclusivă a salariatului, angajații vor avea foarte mult de pierdut, potrivit avocatnet.ro.

În unele situații, deși dacă salariul brut va crește, angajații vor primi chiar mai puțini bani. Spre exemplu, salariile brute cuprinse între 1.450 de lei și 1.899 de lei vor trebui mărite la 1.900 de lei, însă acest lucru nu garantează păstrarea aceluiași salariu net avut în prezent. Iar motivul este, desigur, mutarea respectivelor contribuții în totalitate în sarcina salariatului.

Tariful orar al zilierilor se calculează în funcție de salariul minim brut pe economie, iar majorarea anunțată a salariului minim va duce automat și la creșterea remunerației pe ora de lucru a zilierilor. Potrivit Legii nr. 52/2011, chiar dacă remunerația unui zilier se stabilește prin negociere directă între părți, actul normativ impune o limită minimă, prin raportare la salariul minim și pe care beneficiarul trebuie să o respecte.

Astfel, după ce salariul minim va crește până la 1.900 de lei, tariful orar al unui zilier nu va putea să fie mai mic de aproximativ 11,40 de lei (pentru o medie de 166,66 de ore/lună), față de 8,735 lei, cât e acum.

Românii care nu obțin venituri pot beneficia de serviciile medicale oferite de stat (altele decât cele de urgență, care sunt oferite indiferent dacă ești asigurat sau nu) dacă aleg una dintre cele două variante puse la dispoziție: plătesc lunar contribuția la sănătate sau la momentul când vor să beneficieze de serviciu.

Nu doar creșterea salariului minim de la 1.450 la 1.900 de lei, ci și aplicarea unei cote de 10%, în loc de 5,5% (cât e acum), de la 1 ianuarie 2018, vor duce la creșterea sumei pe care o vor scoate din buzunar românii în aceste cazuri.

Amenzile de circulație sunt și ele în strânsă legătură cu salariul minim pe economie, pentru că, potrivit Codului rutier, un punct-amendă reprezintă 10% din valoarea acestui salariu. Or, dacă de la 1 ianuarie, salariul minim ajunge la 1.900 de lei, atunci un punct-amendă va fi de 190 de lei.

Citeşte şi „Revoluţia fiscală”, în şedinţa de astăzi a Guvernului. Modificările Codului fiscal, contestate în stradă. Şedinţa a fost devansată