Majorarea capitalului social pentru societăţile din Holdingul Municipal, aprobată

Municipalitatea va majora capitalul social cu până la 400 de milioane de lei pentru societăţile proprii, care fac parte din Holdingul Municipal "Bucureşti - Capitală europeană" şi va acorda împrumuturi pentru acestea în valoare totală de aproximativ 130 de milioane de lei, potrivit unor proiecte de hotărâre aprobate joi în şedinţa Consiliului General al Municipiului Bucureşti.

28 sept. 2017, 12:50
Majorarea capitalului social pentru societăţile din Holdingul Municipal, aprobată

„Vom spune adio unui model administrativ învechit, retrograd. Capitalizăm cele circa 20 de companii ale Holdingului Municipal, care va presta servicii publice pentru toţi bucureştenii. Activităţile vor fi transparente, vor respecta legislaţia privind achiziţiile şi vor raporta activităţile economice CGMB”, a susţinut primarul Capitalei la începutul şedinţei de consiliu.

Potrivit proiectelor de hotărâre aflate pe ordinea de zi de joi a CGMB, împrumuturile trebuie rambursate integral în termen de un an, iar în cazul nerespectării termenului stabilit vor fi aplicate majorări de întârziere. În expunerile de motive se precizează că banii sunt necesari pentru acoperirea cheltuielilor de personal, pentru materiale şi dotarea sediilor.

Societăţile comerciale nou înfiinţate de primărie anul acesta sunt Compania Municipală Tehnologia Informaţiei Bucureşti SA, Compania Municipală Sport Pentru Toţi SA, Compania Municipală Managementul Transportului Bucureşti SA, Compania Municipală Publicitate şi Afişaj Bucureşti SA, Compania Municipală Pază şi Securitate Bucureşti SA, Compania Municipală Iluminat Public Bucureşti SA, Compania Municipală Imobiliară Bucureşti SA, Compania Municipală Întreţinerea Arborilor şi Spaţiului Verde Bucureşti SA, Compania Municipală Protecţie Civică şi Voluntariat Bucureşti SA şi Compania Municipală Eco Igienizare Bucureşti SA, Compania Municipală Dezvoltare Durabilă Bucureşti SA, Compania Municipală Energetică Bucureşti SA, Compania Municipală Consolidări SA, Compania Municipală Străzi, Poduri şi Pasaje Bucureşti SA, Compania Municipală Parking Bucureşti SA, Compania Municipală Managementul Traficului Bucureşti SA, Compania Municipală Medicală Bucureşti SA, Compania Municipală Turistică Bucureşti SA, Compania Municipală Parcuri şi Grădini Bucureşti SA şi Compania Municipală Agrement Bucureşti SA, Trustul de Clădiri Metropolitane Bucureşti SA.

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a declarat că nu se vor face angajări masive în noile companii, pentru că angajaţii vor fi preluaţi de la regiile şi administraţiile actuale.

„Se vor face angajări noi în companiile ale căror domenii de activitate nu existau”, a subliniat edilul.

Grupul USR a propus ca proiectele de hotărâre privind aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli pentru companiile primăriei, precum şi cele pentru majorarea capitalului social şi pentru acordarea de împrumuturi, să fie scoase de pe ordinea de zi şi dezbătute într-o altă şedinţă de consiliu. Primarul Capitalei a respins, însă, propunerea, iar Roxana Wring, consilier USR, a spus că grupul va vota împotriva proiectelor.

„Este foarte puţin probabil să eficientizaţi activităţile. Aceste companii au primit în special bani pentru cheltuieli operaţionale şi salariale. Marja de profit este în mare 5 la sută, peste tot la fel şi pusă doar aşa, ca să fie. Structura de personal seamănă cu cea a unei instituţii publice. Dacă făceaţi o companie, două, trei, mai înţelegeam, dar de ce dăm aproape 1 milioan de euro pe atâtea companii? Directorii nu au fost comunicaţi public, nu au fost prezentaţi consiliului general. Pe ce bază au fost numiţi, cine sunt ei? Mi se pare că ne întoarcem în trecut, la începutul anilor 90”, a declarat la rândul său Ciprian Ciucu, consilier general PNL.

Pentru că dezbaterea pe proiectul de hotărâre privind aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli pe anul 2017 al Companiei Municipale Dezvoltare Durabilă Bucureşti SA s-a prelungit mai mult decât timpul alocat, preşedintele de şedinţă Orlando Culea nu a mai dat cuvântul consilierilor din opoziţie înscrişi la cuvânt, ceea ce a stârnit reacţii negative din partea acestora. Grupul PNL, cu excepţia consilierului Ciprian Ciucu, a părăsit sala de consiliu.

Într-un comunicat de presă trimis miercuri, Gabriela Firea a susţinut că Holdingul Municipal „Bucureşti Capitală Europeană” a fost înfiinţat tocmai pentru a se schimba fundamental modul în care s-a lucrat până acum în administraţia publică locală, iar rezultatul va fi o accelerare a procedurilor şi o simplificare a birocraţiei.

Ea mai spune că acuzaţiile referitoare la capitalizarea acestor societăţi sunt nefondate şi au la bază interese strict politice şi precizează că salariile directorilor firmelor din Holdingul Municipal sunt cuprinse între 8.000 şi 14.000 de lei.

„Toate aceste societăţi trebuie să devină funcţionale înainte de a începe să presteze servicii sau să execute lucrări, şi de aceea acuzaţiile referitoare la capitalizarea acestora sunt nefondate şi au la bază interese strict politice. Salarizarea la nivelul întregului Holding Municipal se face în conformitate cu Art. 37 din OUG 109/2011, în funcţie de domeniul de activitate şi în marjele comunicate de Institutul Naţional de Statistică la nivel naţional. Pentru exemplificare, salariile directorilor societăţilor din Holdingul Municipal sunt cuprinse între 8.000 şi 14.000 lei, în timp ce în Primăria Capitalei salariile persoanelor cu funcţii de conducere sunt cuprinse între 11.000 lei (director general adjunct, director executiv sau director instituţie subordonată) şi 11.800 lei (director general, arhitect şef)”, susţine Firea într-un comunicat de presă transmis miercuri, .

Ea mai spune că organigramele societăţilor” sunt maximale şi vor fi ocupate etapizat, în funcţie de obiectul de activitate, de data la care va demara activitatea si de volumul de lucrari, comenzi”.

„În ce priveşte afirmaţii de genul „au fost alocaţi 400 de milioane de lei pentru majorări de capital şi împrumuturi acordate noilor societăţi, bani care se vor duce pe salarii, maşini şi chirii pentru sedii”, aceasta este o abordare tendenţioasă, simplistă şi inexactă. În realitate, din această sumă, 300 milioane lei reprezintă doar majorarea de capital social de la Compania Municipală Energetica, bani care nu se pot duce pe salarii sau cheltuieli curente, ci vor fi folosiţi exclusiv pentru investiţii în sistemul de termoficare al Capitalei. De asemenea, sume importante vor fi acordate pentru investiţii către Managementul Traficului (11 milioane lei), Străzi, Poduri şi Pasaje (20 milioane lei), Parcuri şi Grădini (20 milioane lei)”, mai susţine Firea.

Grupurile USR şi PNL au votat împotriva proiectelor, iar consilierii generali din partea PNL, cu excepţia lui Ciprian Ciucu, au părăsit sala de consiliu, după ce preşedintele de şedinţă Orlando Culea nu a mai dat cuvântul consilierilor înscrişi la cuvânt în timpul dezbaterii pe unul dintre proiectele privind societăţile înfiinţate de primărie.