SCHIMBĂRI pentru români DE LA 1 FEBRUARIE: Taxe eliminate şi creşteri salariale substanţiale

1 februarie vine cu vești bune pentru români. O serie de legi intră în vigoare de la această dată. Printre beneficiari se numără pensionarii, bugetarii, studenţii, mamele şi copiii născuţi după 9 februarie 2011.

19 ian. 2017, 06:18

Vești bune la început de an! Indemnizaţia minimă pentru creşterea copilului urmează să fie majorată începând de la 1 februarie 2017, o dată cu creşterea salariului minim pe economie. Practic, părinţii vor primi aproape 170 de lei în plus.

Valoarea minimă a indemnizației lunare pentru creșterea copilului este de 85% din media veniturilor nete realizate în 12 luni, consecutive sau nu, lucrate în decursul ultimilor doi ani de dinaintea nașterii copilului, potrivit Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 111/2010. Această sumă lunară are o limită minimă ce reprezintă 85% din salariul minim brut.

Astfel, deoarece salariul minim brut va fi majorat, la 1 februarie 2017, de la 1.250 la 1.450 de lei, indemnizația minimă pentru creșterea copilului se va mări și ea. Concret, începând din februarie, nicio indemnizație de creștere a copilului nu va putea fi mai mică de 1.232,5 lei (85% din 1.450 de lei). În prezent, indemnizația minimă este de 1.062,5 lei (85% din 1.250 de lei), astfel că majorarea efectivă va fi de 170 de lei.

Olguţa Vasilescu a declarat că numărul de pensionari cărora le creşte pensia de la 400 la 520 lei, de la 1 Februarie, este 1.022.168. Numărul de salariaţi care beneficiază de creşterea salariului minim la 1450 lei, de la 1 Februarie, este 1.269.259 salariaţi. Numărul de pensionari care beneficiază de eliminarea plăţii CASS este 2.252.562. Numărul de pensionari care beneficiază de eliminarea impozitării pensiilor mai mici de 2000 lei este 1.227.018. Numărul beneficiarilor stimulentului de reinserţie pentru persoanele care se întorc la muncă, şi care creşte de la 500 la 650 lei, este estimat la 62 000, în 2017.

Pensiile mai mici de 2.000 de lei vor fi scutite de impozitul pe venit, prevede un act normativ publicat recent în Monitorul Oficial. Totodată, pentru contribuția la sănătate a pensionarilor, banii nu vor mai fi opriți din pensie, ci vor fi achitați din bugetul de stat. Ambele măsuri se vor traduce, începând cu veniturile aferente lunii februarie, printr-o creștere a pensiilor.

Același act normativ ce a apărut ieri în Monitor prevede că plata CASS a pensionarilor va fi făcută din banii statului, nu din pensii. La fel ca în cazul impozitului, suma reținută în prezent pentru sănătate va ajunge, începând din februarie 2017, în buzunarele pensionarilor.

„Pentru persoanele fizice cu venituri din pensii, baza lunară de calcul al contribuției de asigurări sociale de sănătate o reprezintă venitul lunar din pensii. Contribuția se suportă de la bugetul de stat”, este precizat în Legea nr. 2/2017.

Tot de la 1 Februarie,452.609 de studenți beneficiază de transport gratuit pe CFR. Numărul de studenţi care beneficiază de creşterea alocării la 201 lei/student este de 46.416. Vestea bună de la Ministerul de Finanţe este că toate măsurile prevăzute în programul de guvernare PSD vor fi finanţate, iar la negocierile cu Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale, de ieri, nu s-a pus problema problema ca vreuna dintre aceste categorii sociale să nu beneficieze de creşterile aprobate de guvern. Promisiunile din campanie vor fi respectate!

De la 1 februarie, taxele pentru obținerea permisului de conducere vor fi eliminate la anumite categorii auto
Începând cu data de 1 februarie 2017, cei ce doresc să obțină carnetul de conducere nu vor mai fi nevoiți să plătească taxele pentru examinarea în vederea obținerii permisului auto pentru o serie de categorii și subcategorii, potrivit unui act normativ publicat vineri în Monitorul Oficial.

Printre noutățile aduse de acest act normativ se numără și abrogarea Legii nr. 117/1999 privind taxele extrajudiciare de timbru, prin care sunt stabilite taxele de examinare pentru obținerea permisului de conducere auto pentru categoriile A, A1, B, B1 și B+E.

După apariția în Monitorul Oficial a acestei legi, ea va intra în vigoare la data de 1 a lunii următoare publicării ei. Așadar, începând cu prima zi a lunii februarie, se vor elimina taxele pentru examinarea în vederea obținerii permisului de conducere.

Persoanele cu handicap fizic erau scutite de plata acestor taxe, dar și de plata taxelor de înmatriculare a autovehiculelor ce le aparțin, cu condiția de a fi adaptate infirmității lor.

Impozitul pe microîntreprindere devine obligatoriu, de la 1 februarie, pentru toate firmele cu afaceri sub 500.000 de euro. De la 1 februarie toate societățile comerciale cu capital privat care au realizat venituri de până la 500.000 de euro în 2016 sunt obligate să își modifice sistemul de impunere devenind plătitoare de impozit pe veniturile microîntreprinderilor. Practic, de luna viitoare, nicio societate privată cu venituri sub plafonul amintit nu mai poate plăti 16% impozit pe profit, ci este obligată să aplice regimul fiscal al microîntreprinderilor, odată cu publicarea unui act normativ în acest sens în Monitorul Oficial.

Singurele firme care scapă de această obligație sunt cele care au capital social de el puțin 45.000 de lei, ele putând alege ce sistem de impozitare aplică (micro sau impozit pe profit).

Pe lângă majorarea plafonului de încadrare în categoria de „microîntreprindere”, OUG nr. 3/2017 introduce o cotă de impozitare de 1% pentru microîntreprinderile care au cel puţin un salariat angajat în baza unui contract de muncă. Până acum, întreprinderile cu un singur salariat aplicau o cotă de impozitare de 2%, cu excepţia celor nou-înfiinţate, care puteau aplica, prin excepţie de la regula amintită anterior, o cotă redusă, în procent de 1% – detalii aici.

Aşadar, de-acum încolo, firmelor organizate ca microîntreprinderi le este aplicată o cotă de impozitare de 1% sau 3%, după cum urmează:

  • cotă de impozitare de 1% pentru microîntreprinderile ce au cel puţin un salariat;
  • cotă de impozitare de 3% pentru microîntreprinderile care nu au nici măcar un salariat (prevedere păstrată).

Începând cu luna februarie, persoanele angajate în baza unui contract de muncă, încheiat pe un an de zile cu firmele din sectorul turistic, restaurante şi alimentaţie publică vor fi scutite de la plata impozitului pe venit, de 16%. Măsura este inclusă într-un act normativ publicat recent în Monitorul Oficial şi care completează lista contribuabililor din Codul fiscal scutiţi de la plata impozitului pe venit.

Potrivit avocatnet.ro, de la 1 februarie 2017, persoanele care vând case și terenuri vor fi impozitate într-un mod diferit pentru tranzacțiile de acest fel, stabilește un act normativ recent publicat în Monitorul Oficial. Mai precis, tranzacțiile vor fi scutite de impozit dacă se încadrează în plafonul de 450.000 de lei, iar peste această sumă se va aplica o cotă unică de impozitare de 3%.

Eliminarea formularului 088 de la 1 februarie, oficializată

Eliminarea formularului 088 a fost amânată pentru prima zi a lunii februarie 2017, conform unui act normativ al Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), în condițiile în care ministrul finanțelor anunțase această măsură pentru vinerea trecută. Documentul este folosit actualmente pentru evaluarea intenției și a capacității de a desfășura afaceri ce implică taxa pe valoarea adăugată (TVA).

Au fost eliminate 102 taxe

Pe 28 decembrie, Camera Deputaților a votat din nou legea care elimină 102 taxe. Legea mai trecuse o dată prin Parlament, însă președintele Iohannis refuzase să o promulge și o trimisese din nou în forul legislativ pentru a fi reexaminată.

De ce TAXE vor scăpa românii

Din rândul celor 102 taxe propuse pentru a fi eliminate fac parte timbrul de mediu pentru autovehicule, 33 de taxe consulare şi de cetăţenie, 20 de taxe de la Registrul Comerţului, taxele radio-TV, taxa suplimentară pentru eliminarea paşaportului, 22 de taxe pentru pierderea sau modificarea actelor, 13 taxe extrajudiciare de timbru şi taxele pentru permisele de pescuit recreativ/sportiv.

Eliminarea taxei radio-tv

Taxa radio (persoane fizice – 2,5 lei/lună, persoane juridice fara salariati – 2,5 lei/lună, persoane juridice, inclusiv sucursale, filiale si alte subunitati fara personalitate juridica – 30 lei/lună, microintreprinderi – 10 lei/lună)

Taxa TV (persoane fizice – 4 lei/lună, persoane juridice fara salariati – 4 lei/lună, persoane juridice, inclusiv sucursale, filiale si alte subunitati fara personalitate juridica – 50 lei/lună, microintreprinderi – 15 lei/lună, persoane juridice – societati turistice – 7,7 lei/camera)

Eliminarea timbrului de mediu a fost aprobată, marţi, de plenul Camerei Deputaţilor, în calitate de for decizional, deşi producătorii din industria auto s-au opus. Asociaţia Producătorilor şi Importatorilor de Automobile este de părere că înlăturarea acestei taxe va genera efecte negative şi imediate în piaţa auto, va conduce la creşterea numărului de autovehicule vechi şi poluante.

Taxa auto a timbrului de mediu a fost introdusă iniţial în 2007. De-a lungul timpului, aceasta taxa a avut denumiri diferite, precum taxă de primă înmatriculare, taxă de poluare, taxă ecologica, taxă de mediu. Introducerea acestei taxe a fost justificată prin costul mare al măsurilor necesare pentru combaterea efectelor poluării cauzate de circulaţia autovehiculelor pe teritoriul ţării noastre.

O altă taxă care va fi eliminată de la 1 ianuarie va fi cea pentru operaţiunile efectuate de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului. Astfel, persoanele juridice care vor să se înregistreze în Registrul Comerţului nu vor mai fi nevoite să plătească suma de 250 de lei. Şi persoanele fizice autorizate care vor să se înregistreze la Registrul Comerţului vor fi scutite de la plata sumei de 90 de lei.

„Prin înregistrare se înţelege atât înmatricularea comerciantului şi înscrierea de menţiuni, precum şi alte operaţiuni care, potrivit legii, se menţionează în registrul comerţului”, se arată în legea Nr. 26 din 5 noiembrie 1990 privind registrul comerţului.

Si unele taxe consulare vor fi înlăturate de la începutului anului 2017. Cei care vor cere eliberarea unui paşaport sau a oricărui document de călătorie nu vor mai fi nevoiţi să plătească suma de 40 de euro. De asemenea, serviciile notariale precum redactarea, autentificarea şi revocarea unui înscris, dar şi legalizarea unor înscrisuri vor fi gratuite.

Vor fi scutiţi de taxa de 30 de euro şi cei care au nevoie de procurarea oricăror acte judiciare din ţară sau din străinătate la cerere.

Nici cei care al căror copil s-a născut în străinătate, iar ulterior se doreşte înscrierea acestuia in registrele de stare civilă româneşti nu vor mai plăti taxa de 90 de euro. Acelaşi lucru se întâmplă şi în cazul căsătoriilor care au avut loc peste hotare.

Şi taxele extrajudiciare de timbru vor fi eliminate. Nu se va mai plăti pentru certificarea (transcrierea) transmisiunii proprietății asupra animalelor, pe cap de animal, în bilete de proprietate pentru animalele peste 2 ani (5 lei), înregistrarea, la cerere, în actele de stare civilă a schimbării numelui și sexului ( 15 lei), preschimbarea actelor de identitate pentru cetățeni români, precum și înscrierea mențiunilor privind schimbarea domiciliului sau a reședinței cetățenilor români (5 lei ), eliberarea sau viza anuală a permiselor de vânătoare ( 3 lei). 

Ordonanța Guvernului nr. 24/1992 privind stabilirea anumitor servicii publice și a taxelor percepute pentru prestarea acestora pe teritoriul României:

Eliberarea unui pașaport electronic, a unui pașaport simplu temporar sau a altui document de trecere a frontierei, procurarea unui act judiciar sau extrajudiciar, la cererea unor persoane fizice sau juridice străine, eliberarea de adeverințe, precum și alte servicii prestate de autorități (Dir Gen Pașapoarte MAI + Dep Consular MAE + Insp Gen Imigrari + DEPABD) – 22 lei

Acordarea cetățeniei române (ANC) – 191 lei

Acordarea/Redobândirea cetățeniei române (ANC) – 191 lei

Supralegalizarea sigiliilor și a semnăturilor de pe un act oficial (Dep Consular MAE) – 25 lei

Supralegalizarea sigiliilor și a semnăturilor de pe un certificat de origine a mărfurilor, de pe o factură comercială sau de pe orice alt document cerut la exportul ori importul mărfurilor (Dep Consular MAE) – 47 lei

Identificarea unei persoane pe teritoriul României (Insp Gen Imigrari + DEPABD) – 35 lei

Ordonanța Guvernului nr. 128/2000 privind stabilirea unor taxe pentru serviciile prestate pentru persoanele fizice și juridice de către Ministerul Administrației și Internelor:

Taxă pentru eliberarea certificatelor de cazier judiciar – 10 lei

Aplicarea apostilei pe actul oficial administrativ, la solicitarea persoanelor fizice – 22 lei

Aplicarea apostilei pe actul oficial administrativ, la solicitarea persoanelor juridice și în cazul reprezentării titularului actului de către un avocat – 44 lei

Înregistrarea cererii pentru aplicarea apostilei – 3 lei

Legea nr. 248/2005 privind regimul liberei circulații a cetățenilor români în străinătate, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 682 din 29 iulie 2015, cu modificările și completările ulterioare:

Tarif suplimentar eliberare pașaport simplu temporar – 100 lei

Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice:

Comision efectuare rețineri din pensii – 3% din suma reținută

eliberarea certificatului privind stagiul de cotizare -15 lei

eliberarea, la cererea asiguraților, a adeverințelor care atestă calitatea, venitul asigurat și/sau stagiul de cotizare realizat, începând cu a doua solicitare din cursul unui an calendaristic – 15 lei

eliberarea adeverințelor care conțin informații necesare executării silite, solicitate de către executorii judecătorești – 17 lei.

Ordonanța Guvernului nr. 39/2015 privind cazierul fiscal:

Taxă cazier fiscal – 20 lei