Majoritatea coralilor din Caraibe ar putea dispărea în 20 de ani

Majoritatea recifelor de corali din Caraibe ar putea dispărea în 20 de ani îndeosebi din cauza pescuitului excesiv al peştilor-papagal care mănâncă algele ce invadează coralii şi a dispariţiei aricilor de mare, au avertizat, miercuri, ONU şi UICN.

02 iul. 2014, 09:00
Majoritatea coralilor din Caraibe ar putea dispărea în 20 de ani

În prezent mai există doar a şasea parte din coralii din trecut, arată un studiu publicat de programul Naţiunilor Unite pentru Mediu (PNUE) şi Uniunea Internaţională pentru Conservarea Naturii (UICN), preluat de AFP. Potrivit studiului, peste 50% din suprafaţa ocupată de coralii din Caraibe au dispărut din 1970, informează Agerpres. „Recifele de corali din Caraibe au înregistrat pierderi masive de la începutul anilor 1980 din cauza activităţilor umane„, scriu experţii, menţionând printre acestea creşterea demografică, pescuitul excesiv şi poluarea coastelor.

Schimbările climatice au fost considerate multă vreme principalul responsabil de degradarea coralilor. Chiar dacă rămâne o „ameninţare serioasă” pentru că favorizează acidifierea oceanelor şi albirea coralilor – fenomene care duc la încetinirea sau oprirea creşterii recifelor -, experţii nu mai sunt de aceeaşi părere. În raport se arată că dispariţia aproape totală a peştilor-papagal, pescuiţi în exces în ultimele decenii, şi a aricilor de mare, morţi în masă în 1983 în urma unei boli necunoscute, este principala cauză a declinului coralilor din Caraibe. Peştii-papagal şi aricii de mare se hrănesc cu algele care invadează coralii.

Dacă există prea multe alge, coralii se por reface cu mare greutate”, subliniază Carl Gustaf Lundin, director al Programului pentru mediul marin şi polar din cadrul UICN. De aici necesitatea de schimba modul de gestionare a pescuitului în ţările riverane, combătând pescuitul excesiv în apropierea coastelor şi interzicându-l pe cel cu cuşti. Trebuie să scadă şi numărul de hoteluri construite pe coastă, iar autorităţile să gestioneze mai bine tratarea apelor uzate, evitând deversarea lor în apropierea recifelor de corali.

CITEŞTE ŞI: Starea oceanelor se deteriorează mai rapid decât se anticipa