Malaezia a anunţat că va pune capăt operaţiunilor de căutare a zborului MH370

Autorităţile maleze au anunţat vineri după-amiază că vor pune capăt în următoarele două săptămâni operaţiunilor de căutare a zborului MH370, care a dispărut în urmă cu mai bine de doi ani şi jumătate în timp ce opera o cursă de linie între Kuala Lumpur şi Beijing. Decizia vine în ciuda rugăminţilor lansate de rudele pasagerilor pentru continuarea operaţiunilor de căutare şi recuperare, transmite DPA.

06 ian. 2017, 16:04
Malaezia a anunţat că va pune capăt operaţiunilor de căutare a zborului MH370

„În următoarele două săptămâni suntem în ultima tură. Sperăm că vom putea să găsim avionul. Ne rugăm cu putere că aceste operaţiuni ne vor conduce spre o modalitate de a localiza zborul MH370”, a declarat ministrul Transporturilor, Liow Tiong Lai.

Aeronava MH370 avea 239 de persoane la bord atunci când a dispărut de pe radare, la data de 8 martie 2014. Epava nu a fost nici până acum găsită de echipa internaţională de căutare, însă resturi din aripă au apărut anul trecut pe coasta insulei Reunion, dar şi în apropiere de Madagascar.

Echipe de specialişti au petrecut doi ani verificând o zonă situată în sudul Oceanului Indian. Zona de căutare are o suprafaţă totală de 120.000 de kilometri pătraţi.

Însă, operaţiunile de căutare a cursei Malaysia Airlines au costat peste 124 de milioane de dolari din bugetul guvernului de la Kuala Lumpur. În acest caz, vorbim şi de cele mai scumpe operaţiuni din istorie.

Experţii susţin că avionul malaezian s-a abătut cu mii de kilometri de la traseu, iar zona de căutare este complet greşită.

Liow a precizat că va avea loc o întâlnire tripartită cu guvernele din Australia şi China imediat după finalizarea operaţiunilor de căutare a zborului MH370.

„Există foarte multe ipoteze, însă nu putem să ne bazăm pe ipoteze. Avem nevoie de un adevăr credibil pentru a căuta acest avion, aşa că aşteptăm raportul final”, a declarat ministrul Transporturilor.

Ultimul vas a plecat luna trecută pentru o operaţiune de căutare în Oceanul Indian.

Familiile pasagerilor dispăruţi au cerut în mod repetat continuarea operaţiunii, în special după ce mai mulţi experţi au explicat că echipele de căutare au greşit locul.

Citeşte şi Avion dispărut: Malaezia extinde căutările în Marea Andaman, iar Vietnamul renunţă la căutările aeriene