Mama a doi tineri aflaţi în microbuzul care a căzut în râul Bistriţa: Lucrau la negru. Au plecat să facă şi ei un ban

Constanţa Andrei, mama a doi tineri care se aflau în microbuzul care a căzut în râul Bistriţa, dintre care unul a murit, iar altul a supravieţuit, a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, că aceştia erau plecaţi din data de 14 martie în judeţul Arad, "la plantaţii".

RomaniaTV.net
05 apr. 2018, 08:44
Mama a doi tineri aflaţi în microbuzul care a căzut în râul Bistriţa: Lucrau la negru. Au plecat să facă şi ei un ban

„La copil încă nu m-am dus, e la spital şi încă n-am putut să mă duc. Veneau de la Arad, mai mult nu ştiu să spun. În rest, nu pot să spun nimic până nu ajunge băiatul meu acasă, care a supravieţuit. Lucrau la pădure, au plecat să facă şi ei un ban, ca tineretul. Din data de 14 martie erau plecaţi, s-au dus după muncă. Ei au lucrat şi anul trecut, şi celălalt an au tot fost plecaţi, ei se duceau la plantaţii, la păduri. Cineva din Săvineşti îi ducea la muncă. La negru lucrau, de unde cărţi de muncă”, a afirmat Constanţa Andrei, din comuna Podoleni, judeţul Neamţ.

Unul dintre copiii femeii, Ştefan Marian Vîrlan, de 26 de ani, a murit în urma accidentului rutier din judeţul Neamţ, iar fratele acestuia, Ionuţ Vîrlan, de 21 de ani, este singurul supravieţuitor, fiind internat pe Secţia de Chirurgie a Spitalului Judeţean Piatra Neamţ.

Ionuț Vîrlan a izbucnit în lacrimi când a aflat că este singurul supravieţuitor. Tânărul a declarat în exclusivitate pentru Mesagerul de Neamț: „Nu știu ce s-a întâmplat, m-am trezit în apă, s-a spart geamul din față. Eram 10 în mașină. Era și cumnatul meu, Găbițu Nistor, 25 de ani. El era la volan. Era și fratele meu, Ștefan Marian Vîrlan, 26 de ani. Ne întorceam de la muncă. Lucram ca zilieri, la plantat. De trei săptămâni munceam, și la Alba-Iulia, și la Arad. Mai erau cu noi și băieți din partea Iașiului, nu știu numele de familie, era Costeluș, Denis, Andrei, unu de 19 ani, unu de 17 ani. Mai era un om, de 60 de ani, Fănică, din Bârgăoani. Nu știu firma, ne aducea să semnăm, și munceam în mai multe părți. După Paști urma să mergem în altă parte”.

Nouă persoane au murit, după ce un microbuz în care se aflau zece persoane a căzut în râul Bistriţa, în zona localităţii Viişoara din judeţul Neamţ. O singură persoană a fost salvată. Autorităţile au activat Planul Roşu de Intervenţie în acest caz.

Iniţial, două persoane au fost date dispărute, dar ambele au fost găsite fără suflare în apele râului la scurt timp de la accident. 

Potrivit lui Ioan Popescu, șeful ITM Neamț, din primele cercetări, toți munceau la negru. „Toate cele 10 victime lucrau la negru, la plantat de brad și molizi, în două localități de pe teritorul județului Arad. Este tot un accident de muncă, așteptăm toate datele de la Poliție și demarăm cercetarea”.

 Pe de altă parte, procurorii spun că au deschis dosar penal în acest caz, continuând cercetările.

„A fost întocmit un dosar penal pentru ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă, iar cercetările continuă în acest moment. Trupurile celor nouă persoane decedate au fost transportate la Institutul de Medicină Legală, pentru efectuarea necropsiilor. Ancheta este continuată de către Serviciul Rutier din cadrul IPJ Neamţ, sub coordonarea procurorului”, a spus procurorul de caz Ruxana Leu.