Managerul de la Arhiepiscopia Tomisului şi directorul din RATB, acuzaţi de evaziune fiscală cu textile, arestaţi

Managerul din cadrul Arhiepiscopiei Tomisului, Gabriel Popa, directorul din RATB, Florin Badiu şi Constantin-Cosmin Coman, acuzaţi de evaziune fiscală din comerţ cu articole textile, au fost arestaţi preventiv pentru 30 de zile, printr-o decizie a Tribunalului Ilfov, anunţă News.ro.

23 iul. 2017, 10:35
Managerul de la Arhiepiscopia Tomisului şi directorul din RATB, acuzaţi de evaziune fiscală cu textile, arestaţi

Cei doi au fost arestaţi în dosarul penal nr. 459/P/2017 al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti, procurorii declanşând urmărirea penală cu privire la infracţiunile de evaziune fiscală în formă continuată, constituirea unui grup infracţional organizat, divulgarea informaţiilor secrete de serviciu sau nepublice şi favorizarea făptuitorului, fapte prin care bugetul consolidat al statului a fost prejudiciat cu suma de 3.785.988, 90 lei reprezentând TVA şi impozit pe profit.

Preotul Gabriel Popa era liderul grupării specializate în evaziune fiscală în domeniul comerţului cu articole textile. Alături de acesta au mai fost reţinuţi iniţial, în acelaşi caz, o călugăriţă, Anişoara Dună, şi directorul din RATB. Surse din Poliţie spuneau că preotul ar fi cumpărat, cu o parte din banii obţinuţi din contrabandă, clopote pe care le-a donat Bisericii. Potrivit surselor citate, preotul Popa Gabriel este poreclit Gabi Viteză. El a fost reţinut în urma percheziţiilor făcute vineri în Bucureşti şi în judeţele Ilfov, Buzău şi Constanţa.

Poliţiştii Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice şi ai Direcţiei Operaţiuni Speciale din cadrul Poliţiei Române, sub coordonarea Parchetului Curţiii de Apel Bucureşti, au făcut, vineri, 25 de percheziţii în Bucureşti şi în judeţele Ilfov, Buzău şi Constanţa, la locuinţele unor persoane (16), la societăţile comerciale (6) şi la instituţii, într-un caz de evaziune fiscală în domeniul comerţului cu articole textile.

Membrii unui grup infracţional format din 13 persoane cu vârste cuprinse între 27 şi 57 de ani au fost prinşi în timp ce descărcau un autotren cu haine, la un depozit din judeţul Ilfov.

În urma percheziţiilor, poliţiştii au ridicat documente contabile, unităţi de calcul şi aproximativ 200.000 de euro.

Poliţiştii de investigare a criminalităţii economice şi cei de la inspectoratele de poliţie judeţene Arad, Argeş, Bacău, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Braşov, Constanţa, Dolj, Dâmboviţa, Giurgiu, Hunedoara, Ilfov, Maramureş, Mehedinţi, Olt, Suceava şi Vâlcea au făcut 45 de controale la punctele de lucru ale firmelor implicate în circuitul comercial.

Din cercetări a reieşit că, în municipiul Bucureşti şi în judeţul Ilfov, s-ar fi dezvoltat o reţea infracţională de distribuţie a produselor textile, prin intermediul căreia ar fi fost valorificate aproape 50 de autotrenuri cu îmbrăcăminte şi încălţăminte, fără documente legale, către comercianţi din judeţul Ilfov, precum şi în judeţe din Moldova.

„Produsele ar fi fost importate din Turcia, prin intermediul unei societăţi cu sediul în Burgas – Bulgaria, iar ulterior, prin această societate, ar fi fost declarate livrări intracomunitare către firme din Polonia şi Ungaria, care ar fi fost create pe baza unor documente de identitate falsificate, pe numele unor cetăţeni chinezi”, arată Poliţia Română.

Arhiepiscopia Tomisului a precizat, sâmbătă, într-un comunicat de presă, că preotul misionar Popa Gabriel este angajat al Arhiepiscopiei Tomisului, cu atribuţii de manager pentru Mânăstirea Galeşu, din localitatea Poarta-Albă, judeţul Constanţa. Anişoara Duna este călugăriţă în obştea Mânăstirii Galeşu, sub numele de Eleodora, nevând nicio funcţie administrativă în cadrul Arhiepiscopiei Tomisului.

„Conducerea Arhiepiscopiei Tomisului a primit cu surprindere comunicatul Parchetului şi aşteaptă cu nerăbdare finalizarea dosarului în cauză, întrucât cei doi sunt cunoscuţi ca persoane cu conduită morală corectă, ceea ce a şi dus la hirotonirea lui Popa Gabriel ca preot misionar şi la tunderea în monahism a maicii Dună Anişoara”, se arată în comunicatul Arhiepiscopiei.

Citeşte şi: Un preot de la Arhiepiscopia Tomisului, poreclit Gabi Viteză, liderul grupării specializate în evaziune fiscală cu textile UPDATE