BUCUREŞTI-CENTENAR Mănăstirea Stavropoleos, un giuvaer al Capitalei

Datorită muzicii corale de la Stavropoleos, vechiului lăcaş i se mai spune “Academia Îngerilor”. Nicolae Iorga a numit bisericuţa “Opera de supremă armonie”, lăsându-l pe privitor să se întrebe dacă istoricul se referea doar la arhitectură, ori la toate trăirile care te încearcă la intrarea în frumosul aşezământ.

RomaniaTV.net
20 mart. 2018, 14:31
BUCUREŞTI-CENTENAR Mănăstirea Stavropoleos, un giuvaer al Capitalei

MATERIAL REALIZAT ÎN CADRUL „BUCUREȘTI – CENTENAR” – PROGRAM CULTURAL DERULAT DE PRIMĂRIA MUNICIPIULUI BUCUREȘTI PRIN ADMINISTRAȚIA MONUMENTELOR ȘI PATRIMONIULUI TURISTIC.

Numele Stavropoleos vine din grecescul Stauropolis, care se poate traduce prin „Orașul Crucii”. Venit în Bucureşci, arhimandritul grec Ioanichie Stratonikeas a ridicat acest aşezământ în 1724, iar după doi ani ctitorul devine mitropolit al Stavropoliei, moment din care mănăstirea primeşte actualul nume.

Deşi a stat mult timp în ruină, chiar în inima Bucureştiului, se pare că frumuseţea sa a fost singura armă care a ajutat-o să renască, nimeni nevând curajul să renunţe la o asemenea bijuterie.

Reparaţiile şi restaurarea mănăstirii au fost începute în 1897 după planurile arhitectului Ioan Mincu. O restaurare recentă a făcut ca toate elementele originale să fie păstrate, ansamblul constituind, acum, un giuvaer al Capitalei, reper fără de care Bucureştiul nu poate fi conceput.