Manda: Am avut o discuţie cu ministrul de Externe, pe care l-am rugat să ne sprijine privind invitarea lui Maior la Comisia SRI

Preşedintele Comisiei de control a SRI, Claudiu Manda, a susţinut marţi că a vorbit cu ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, cu privire la o nouă audiere a fostuli director al SRI, actual ambasador în SUA George Maior. Manda spune că ministrul de Externe i-a transmis că prima dată audierea a coincis cu perioada de concediu a lui Maior, iar cea de-a doua cu venirea în ţară a acestuia, iar acum, pentru a treia audiere, se pune problema cine va suporta costurile de deplasare a acestuia în ţară.

RomaniaTV.net
08 mai 2018, 13:11
Manda: Am avut o discuţie cu ministrul de Externe, pe care l-am rugat să ne sprijine privind invitarea lui Maior la Comisia SRI

“În cursul zilei de azi (marţi – n.r.) am avut o discuţie cu domnul ministru de Externe, în care l-am rugat să ne sprijine – noi am trimis şi adresă oficială şi am vrut să vedem care este stadiul acelei adrese oficiale – privind invitarea domnului Maior la Comisia de control a activităţii SRI. Ne-a spus că audierea precedentă a coincis o dată cu concediul domnului Maior şi cea de-a doua a coincis cu venirea în ţară a domnului Maior pe nişte chestiuni care vizau Ministerul de Externe, şi că se pune problema în acest moment cine suportă costurile de deplasare a domnului Maior”, a spus Claudiu Manda.

George Maior a fost audiat pe data de 27 februarie în Comisia SRI şi atunci afirma că s-a stabilit că va răspunde cu „bună credinţă” la orice problemă suplimentară.

Citeşte şi: Claudiu Manda: Un fost procuror DNA ne-a povestit cum SRI sugera percheziţii

Teodor Meleşcanu: Încercăm să găsim o soluţie pentru decontarea deplasării

 Ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, a declarat că MAE nu poate să îi plătească deplasarea în ţară lui George Maior, ambasadorul României în SUA, pentru că acesta este invitat de Comisia parlamentară pentru controlul activităţii SRI în calitate fost şef al SRI, precizând că MAE şi Parlamentul caută soluţii pentru decontare, astfel încât audierea să fie posibilă.

„A venit o solicitare de la Comisia SRI pentru audierea domnului George Maior. Încercăm acum să găsim o soluţie legală pentru a putea să-i decontăm cheltuielile de deplasare. Până acum la audierile anterioare era cu ocazia concediului de odihnă în ţară sau cu altă ocazie, pentru consultări. Am vorbit şi cu domnul Manda, există şi o posibilitate care trebuie analizată dacă poate suporta Parlamentul, dacă nu, să găsim noi o formulă. MAE nu poate să-i plătească deplasarea domnului Maior în calitate de ambasador pentru că este chemat la comisie în calitate de fost şef al SRI.(…) Împreună vrem să căutăm o soluţie pentru ca să se poată organiza această audiere”, a afirmat marţi ministrul Meleşcanu, la Senat, după o întâlnire cu preşedintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu.

Meleşcanu a precizat că cheltuielile de deplasare presupun doar biletul de avion care „sare de mie”. (n.r. – 1.000 de euro).