MANDAT DE ARESTARE emis pe numele lui Nicuşor Constantinescu în dosarul Centrul Militar Zonal

Tribunalul Constanţa a decis, joi, emiterea unui nou mandat de arestare preventivă pe numele preşedintelui suspendat al Consiliului Judeţean Constanţa (CJC), Nicuşor Constantinescu, de această dată la solicitarea procurorilor DNA Constanţa, într-un dosar cu privire la Centrul Militar Zonal.

04 sept. 2014, 09:37
MANDAT DE ARESTARE emis pe numele lui Nicuşor Constantinescu în dosarul Centrul Militar Zonal

Hotărârea judecătorilor nu este definitivă şi poate fi contestată la Curtea de Apel, potrivit Agerpres.

Mandatul de arestare preventivă pentru 30 de zile a fost emis cu Nicuşor Constantinescu în lipsă, acesta aflându-se de mai multe luni la tratament medical în SUA.

DNA cere din nou arestarea preventivă a lui Nicuşor Constantinescu

Potrivit reprezentanţilor DNA, solicitarea a fost făcută pentru ca Nicuşor Constantinescu să poată fi judecat într-un dosar penal privind nefinanţarea de către CJC a Centrului Militar Zonal Constanţa, în care acesta este acuzat de abuz în serviciu în formă continuată.

„Solicitarea a fost formulată în considerarea faptului că inculpatul nu va putea fi judecat în dosarul trimis spre judecare Tribunalului Constanţa la data de 25 aprilie 2014, ulterior eventualei sale extrădări (cerute pentru a fi judecat într-o altă cauză aflată pe rolul Tribunalului Bucureşti) (…). Potrivit dispoziţiilor menţionate, persoana predată ca efect al extrădării nu va fi nici urmărită, nici judecată, nici deţinută în vederea executării unei pedepse, nici supusă oricărei alte restricţii a libertăţii sale individuale, pentru orice fapt anterior predării, altul decât cel care a motivat extrădarea”, au menţionat procurorii DNA, într-un comunicat remis presei la sfârşitul săptămânii trecute.

Conform rechizitoriului procurorilor în acest dosar, în perioada 2009 – 2013, Nicuşor Constantinescu, în calitate de preşedinte al CJ Constanţa, cu ştiinţă, în mai multe rânduri, nu şi-a îndeplinit sau şi-a îndeplinit în mod defectuos obligaţiile de serviciu.

„Astfel, în raport de funcţia publică deţinută, inculpatul nu a asigurat finanţarea Centrului Militar Zonal Constanţa, neefectuând reparaţiile necesare la sediul acestuia, dispunând rezilierea contractelor pentru furnizarea de utilităţi şi servicii de pază necesare funcţionării în condiţii normale a Centrului Militar Zonal Constanţa şi încercând de mai multe ori să evacueze instituţia din sediul pe care îl ocupa, fapte care au provocat vătămări ale drepturilor şi intereselor legale ale Ministerului Apărării Naţionale precum şi pagube acestei instituţii”, conform procurorilor anticorupţie.

Aceştia menţionează că în dosarul aflat pe rolul Tribunalului Bucureşti, în care inculpatul Constantinescu Nicuşor Daniel a fost trimis în judecată, sub control judiciar, s-a constatat, la data de 12 iunie 2014, că acesta nu se afla în ţară, depăşind limita teritorială fixată de judecător şi nerespectând perioada pentru care a primit încuviinţarea de a se afla în afara teritoriului României. Astfel, la solicitarea DNA, instanţa de judecată a dispus înlocuirea măsurii controlului judiciar cu măsura arestării preventive a lui Constantinescu.

În dosarul în care s-a emis mandat de arestare preventivă, Nicuşor Constantinescu fusese trimis în judecată de procurorii Secţiei de combatere a infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie pentru săvârşirea a trei infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice cu obţinerea de foloase necuvenite sub forma complicităţii şi 21 de infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor cu obţinerea de foloase.

„Soluţia dispusă, şi anume cea a arestului preventiv, a rămas definitivă prin respingerea contestaţiei formulate de inculpatul Constantinescu Nicuşor Daniel, prin încheierea pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti”, au precizat reprezentanţii DNA.

Potrivit procurorilor, în acest context, judecătorul delegat din cadrul Tribunalului Bucureşti a formulat cerere de arestare provizorie a lui Constantinescu, având în vedere propunerea de extrădare din 8 august 2014 emisă în dosarul Tribunalului Bucureşti, în vederea punerii în executare a mandatului de arestare preventivă emis de judecătorul de cameră preliminară de la instanţa respectivă.

Procurorii DNA au precizat că, în eventualitatea extrădării din SUA a lui Nicuşor Constantinescu, judecarea acestuia în cauza aflată pe rolul Tribunalului Constanţa nu se va putea desfăşura decât în condiţiile existenţei unui mandat de arestare distinct faţă de cel deja dispus, care să se raporteze la starea de fapt din dosarul trimis Tribunalului Constanţa.