Manevre militare lângă Bucureşti: simularea unui atac aerian şi a ripostei NATO. GALERIE FOTO

Un exercițiu militar care a implicat folosirea unor rachete sol-aer HAWK PIP III R, s-a desfășurat în poligonul Mihai Bravu, din județul Giurgiu. La manevre au participat 200 de militari şi aeronave de tip C-27 J Spartan, IAR-330 Puma şi MiG-21 LanceR. Acestea au simulat atacuri asupra unui obiectiv apărat aerian şi atacuri asupra dispozitivului de luptă, anunţă un comunicat MApN.

21 apr. 2015, 14:18

Obiectivul exerciţiului a vizat antrenarea echipelor de luptă în angajarea ţintelor aeriene care folosesc manevra împotriva rachetelor sol-aer şi acţionează la înălţimi mici şi medii, anunță MApN. Exercițiile au verificat, în condiţii cât mai apropiate de cele reale, procedurile de operare a sistemului de comandă-control pentru conducerea în luptă a rachetelor sol-aer.

Primele baterii HAWK, trageri reale la Capu Midia

Potrivit unui comunicat al Ministerului Apărării, ministru Mircea Duşa, a asistat marţi, 21 aprilie, în Poligonul din localitatea Mihai Bravu, judeţul Giurgiu, la un exerciţiu cu trupe în teren realizat în scopul evaluării unei baterii de rachete sol-aer HAWK din compunerea Brigăzii 1 Rachete Sol-Aer „General Nicolae Dăscălescu”.

Sistemele de rachete sol-aer cu bătaie medie HAWK PIP III R asigură apărarea aeriană cu baza la sol a unor obiective importante împotriva atacurilor cu avioane pilotate şi fără pilot, rachetelor de croazieră şi a altor echipamente de zbor ce evoluează la înălţimi mici şi medii.

În perioada 2012-2013, primele baterii HAWK PIP III R au executat trageri reale în poligonul Capu Midia, iar în prezent urmează un program de ridicare a capacităţii de luptă conform standardelor NATO.