Manifestanţii proruşi: „Odessa îşi declară INDEPENDENŢA”

Manifestanţii proruşi au autoproclamat miercuri pe pagina lor de internet 'Republica Populară Odessa', în regiunea omonimă de pe malul Mării Negre, la fel cum semenii lor au procedat săptămâna trecută în regiunea Doneţk, din estul Ucrainei, devenită epicentrul mişcării separatiste a insurgenţilor rusofoni, relatează agenţia EFE, potrivit Agerpres.

RomaniaTV.net
16 apr. 2014, 11:29
Manifestanţii proruşi: „Odessa îşi declară INDEPENDENŢA”

Începând de astăzi, regiunea Odessa se declară Republica Populară Odessa, unde toată puterea revine exclusiv poporului care trăieşte pe teritoriul ei‘, au scris rusofonii din acest oraş pe pagina de internet.

Totodată, ei au avertizat că în Ucraina a izbucnit un război civil şi au cerut populaţiei să blocheze transporturile şi pasajele subterane din Odessa începând de joi de la ora locală 16:00. ‘Dacă nu doriţi un război care să ne transforme ţara într-o ruină precum Siria sau Libia şi să secere mii de vieţi, atunci trebuie să acţionaţi. Odessa este înconjurată de posturi de control inamice. În ţară s-a declarat starea de război’, se mai menţionează în mesajul postat.

Prin acest apel la rebeliune, ei doresc să împiedice pătrunderea trupelor ucrainene în Odessa şi să mobilizeze acest oraş pentru a se alătura mişcărilor separatiste din fiecare regiune a Ucrainei unde rusofonii cer organizarea unui referendum pentru federalizarea ţării.

Pe data de 7 aprilie, manifestanţii proruşi au autoproclamat Republica Populară Doneţk, unde ei au preluat controlul asupra clădirilor guvernamentale din mai multe oraşe.