Manifestaţii în Hong Kong: Primele negocieri între executivul local şi studenţi

Executivul din Hong Kong a început marţi primele negocieri oficiale cu studenţii care iau parte de la 28 septembrie la mişcarea 'Occupy Central', informează agenţia chineză de presă Xinhua.

21 oct. 2014, 14:44
Manifestaţii în Hong Kong: Primele negocieri între executivul local şi studenţi

Executivul din Hong Kong a început primele negocieri oficiale cu studenţii. La întâlnirea de marţi, organizată la Academia de Medicină cu participarea a cinci reprezentanţi ai executivului şi cinci ai studenţilor, cele două părţi au discutat despre reforma constituţională a regiunii, inclusiv despre modul în care ar urma să fie ales viitorul său lider, în 2017, prin sufragiu universal.

Mii de protestatari, majoritatea studenţi, s-au alăturat mişcării Occupy Central pentru a-şi exprima nemulţumirea faţă de cadrul stabilit de autorităţi pentru alegerea următorului lider regional prin vot universal.

Astfel, peste 5 milioane de alegători din Hong Kong vor putea avea un cuvânt de spus cu privire la cine să fie şeful executivului local, din 2017, datorită sistemului ‘o persoană – un vot’, ceea ce nu s-a întâmplat niciodată în timpul regimului colonial britanic, notează Xinhua.

Totuşi, Beijingul doreşte să îi revină dreptul exclusiv de a selecta candidaţii la postul de şef al executivului din Hong Kong, ceea ce studenţii protestatari au respins ferm.

Alex Chow, secretar general al Federaţiei studenţilor din Hong Kong, a remarcat marţi în debutul discuţiilor că numeroşi cetăţeni din regiune sunt în dezacord cu decizia luată la 31 august de Comitetul permanent al Adunării naţionale populare (legislativul) şi că folosirea unei metode incorecte la scrutinul planificat ar duce la accentuarea decalajelor materiale în societate.

La rândul său, secretara generală a administraţiei Carrie Lam a dat asigurări că aceasta respectă cauza studenţilor şi aspiraţiile lor de democraţie, îndemnându-i totodată să ia iniţiativa şi să susţină dispersarea protestelor, care, potrivit ei, nu pot contribui la reglementarea disputelor asupra reformei constituţionale.