Manipularea în secolul 21. Topul ştirilor false pe care lumea le-a crezut adevărate

Dezvoltarea fără precedent a platformelor de socializare, apariţia a numeroase site-uri satirice sau a unora obscure determină propagarea în spaţiul public de informaţii a căror veridicitate este greu sau imposibil de certificat. Semnalul de alarmă cu privire la “ştirile false” a fost tras o dată cu alegerea lui Donald Trump în funcţia de preşedinte al SUA, democraţii acuzând că Hillary Clinton a fost victima unei astfel de intoxicări publice. Cazul din SUA nu este însă singular, ci am putea spune că s-a generalizat în întreaga lume şi cuprinde tot spectrul informaţional, de la politică, la showbiz sau mediu.

19 feb. 2017, 08:29
Manipularea în secolul 21. Topul ştirilor false pe care lumea le-a crezut adevărate

1. Donald Trump le oferă bilete doar dus emigranţilor din Mexic şi Africa aflaţi pe teritoriul SUA

Politica lui Donald Trump în privinţa emigranţilor a determinat multe lamentări în spaţiul public, iar de aici până la punerea în circulaţie a unor ştiri false nu a fost decât un pas. Tmzhiphop a publicat o satiră în care afirma că Trump Airlines oferă bilete gratuite, doar dus, către ţările de origine, pentru emigranţii pe care noua administraţie de la Casa Albă nu-i mai doreşte pe teritoriul american. Informaţia a fost preluată drept “bună” de mai multe publicaţii serioase şi a avut parte de 800.000 de share-uri şi comentarii. Este a treia cea mai populară “ştire falsă” din 2016.

2. Scandalul Pizzagate

Este unul dintre cele răsunătoare exemple de “ştire falsă” din ultima vreme. A fost declanşat în timpul alegerilor prezidenţiale din SUA, iar mulţi americani au fost convinşi că o reţea de pedofilie care implică oameni din topul Partidului Democrat, în frunte cu Hillary Clinton, operează într-o pizzerie din Washington DC. Campania de dezinformare a început atunci când contul de e-mail al lui John Podesta, șeful de campanie al lui Hillary Clinton, a fost spart, iar e-mailurile au fost publicate de către Wikileaks. Aceste mesaje conţineau și discuţii cu proprietarul pizzeriei Comet Ping Pong, James Alefantis, despre o posibilă strângere de fonduri pentru campanie. Un e-mail despre batista alb cu negru uitată de John Podesta a fost interpretată cod pentru tipuri de acte sexuale, „pizza” ar fi de fapt „fată”, „hotdog” s-ar traduce drept „băiat” etc., pozele cu copii din interiorul restaurantului au fost interpretate ca dovadă pentru tendinţe pedofile, mâinile lui John Podesta au fost analizate în diverse poze pentru a se ajunge la concluzia că are răni în urma unor ritualuri sexuale satanice.

3. Donald Trump vrea un zid şi la graniţa cu Canada

Este un exemplu cum “ştirile false” se viralizează mai rapid decât ştirile adevărate. Falsul original a fost creat pe Twitter, în noiembrie 2016, iar în scurt timp subiectul a stârnit îngrijorare printre rezidenții statelor aflate în proximitatea frontierei americano-canadiene. De notat că frontiera dintre cele două state este cea mai lungă graniță pe uscat din lume, peste 8.800 km, dar asta nu i-a împiedicat pe oameni să considere ştirea drept una reală.

4. Hackerul Guccifer a fost găsit mort în celula sa

Această ştire falsă nu a rezistat mult pe piaţă, însă a reişit să dea naştere la multe teorii ale conspiraţiei. Guccifer este un hacker român, Marcel Lazăr Lehel, care a spart conturile de e-mail ale mai multor personalităţi americane, între care Hillary Clinton, Colin Powell și membri ai familiei Bush. El a fost extrădat în SUA şi încarcerat la o închisoare din Virginia, iar prin anunţul morţii sale se inducea o răzbunare a lui Hillary ca urmare a daunelor produse de Guccifer. A fost nevoie ca autorităţile statului Virginia să iasă public şi să dezmintă această informaţie.

5. Întâlnire neaşteptată cu Marele Rechin Alb

În vara lui 2014 a circulat intens pe internet istoria unui tânăr australian, dornic de o baie scurtă şi care a sărit în apă de pe o stâncă, în zona portului Sydney. El a sărit de la peste zece metri și s-a filmat cu un GoPRO, însă a nimerit exact lângă un rechin alb, cea mai feroce specie de rechini cunoscută. Se crează chiar senzaţia unei bătălii cu rechinul, din care tânărul iese viu şi postează clipul pe Youtube, unde strânge peste 35 de milioane de vizualizări. Nimic mai fals! Nu a existat nici luptă, nici rechin. Clipul a fost produs de o companie australiană, Woolshed Co. şi era unul dintre cele opt episoade ale unei serii intitulate Viral Experiment, totul fiind aşadar produs în laborator.

6. Agentul FBI care o investiga pe Hillary Clinton a fost găsit mort

Evident, ştirea a fost răspândită tot în timpul campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale din SUA. Este vorba de prima investigaţie asupra lui Hillary Clinton, cea în care a folosit e-mail-ul de serviciu pe post de e-mail personal, existând astfel riscul ca acesta să fie spart şi să se scurgă secrete de stat către terţe persoane, direct interesate. Ulterior s-a ajuns la concluzia că a fost doar o neglijenţă din partea fostului Secretar de Stat, dar la un moment dat s-a indus ideea în rândul opiniei publice că Hillary s-a răzbunat şi a poruncit uciderea celui care o ancheta. Publicaţia Denver Guardian a fost citată ca sursă primordială a ştirii care spune că agentul şi-ar fi ucis soţia, iar apoi s-ar fi sinucis, circumstanţele dublului omor nefiind foarte clare. Se dădea chiar şi numele agentului, Michael Brown, în vârstă de 45 de ani, şi al nefericitei sale soţii, Susan, de 33 de ani. Totul a fost un mare „fake”, Denver Guardian neexistând în realitate ca ziar, dar ştirea morţii poliţistului a fost preluată inclusiv de marile agenţii internaţionale de presă.