Manualul JIHADISTULUI a fost aplicat AD LITTERAM în atacurile teroriste din Canada

Uciderea celor doi soldaţi canadieni, unul cu focuri de armă şi celălalt lovit cu maşina, arată cum autorii acestor atacuri au urmat întocmai instrucţiunile organizaţiei teroriste al-Qaida, precum şi pe cele ale grupării jihadiste Statul Islamic, se remarcă într-o analiză publicată joi de AFP, citat de Agerpres.

23 oct. 2014, 17:38
Manualul JIHADISTULUI a fost aplicat AD LITTERAM în atacurile teroriste din Canada

De mai multe săptămâni, mişcarea creată de Osama ben Laden cere adepţilor ei, în texte şi filme distribuite pe internet, să treacă la acţiune fără să mai aştepte, fără ordine precise şi fără organizarea vreunui antrenament sau a unui dispozitiv de sprijin, glorificând ‘eroii jihadului individual’.

În anul 2010, în publicaţia jihadistă în limba engleză ‘Inspire’, editată în Yemen, americanul Adam Gadahn, devenit adept al islamului radical şi ajuns în vârful al-Qaida, a scris despre ‘datoriile jihadului individual’. Puţin mai târziu, într-un film intitulat ‘Sunteţi responsabili doar de voi-înşivă’, el spunea că ‘musulmanii din Occident trebuie să ştie că sunt perfect poziţionaţi pentru a juca un rol decisiv în jihadul împotriva sioniştilor şi cruciaţilor’. ‘Aşadar, ce mai aşteptaţi?’, îşi îndemna atunci Adam Gadahn simpatizanţii islamişti.

Citeşte şi Statul Islamic este CEA MAI BINE FINANŢATĂ organizaţie teroristă

De asemenea, publicaţiile jihadiste online au publicat tot mai multe reţete de fabricare a bombelor artizanale (un exemplu fiind ‘cum să faci o bombă în bucătăria mamei tale’), dar şi liste cu ţinte. În capul acestor liste sunt înscrişi constant militarii occidentali, urmaţi de politicieni şi de elementele simbol ale puterii Statelor Unite de pe teritoriul american şi de pe cel al aliaţilor Washingtonului. Cât despre modalităţile de conducere a atentatelor, niciuna nu este exclusă, fiind avute în vedere armele de război sau de vânătoare, bombele artizanale, înjunghierea, otrăvirea ori accidentele rutiere.

Citeşte şi Arabia Saudită: Patru femei, condamnate la închisoare pentru că şi-au pregătit copiii pentru jihad

În cel de-al 9-lea număr al Inspire, apărut în mai 2012, ideologul al-Qaida, Abu Mussab al-Suri, semnează un articol intitulat ‘Experienţele jihadiste: principalele ţinte ale jihadului individual’, în care enumeră, în ordinea descrescătoare a priorităţilor, ce trebuie să atace lupii singuratici islamişti.

Astfel, prima ţintă o reprezintă ‘principalele personalităţi politice care desfăşoară campanii împotriva islamului’, urmează ‘ţintele economice importante’ şi apoi ‘bazele şi cazărmile militare’. ‘Mujahedinul trebuie să practice jihadul individual acolo unde locuieşte, fără să se confrunte cu riscurile călătoriei către locurile unde jihadul este posibil’, a mai indicat ideologul al-Qaida, menţionând că ‘duşmanul este peste tot’.

Citeşte şi DETERMINARE ABSOLUTĂ, numele dat de Pentagon misiunilor sale împotriva Statului Islamic

Cu câteva săptămâni înaintea atentatelor din Canada, gruparea Statul Islamic, care a refuzat să se subordoneze faţă de al-Qaida, a lansat şi ea un apel musulmanilor să ucidă cetăţeni ai ţărilor ce alcătuiesc coaliţia internaţională angajată în lupta împotriva acestei grupări în Siria şi Irak, în special americani şi francezi.

‘Dacă puteţi ucide un necredincios american sau european – mai ales ticăloşii francezi – sau un australian ori un canadian (…), atunci aveţi încredere în Allah şi ucideţi-i în orice mod’, a spus purtătorul de cuvânt al SI, Abu Mohamed al-Adnani.

De altfel, experţii în antiterorism au avertizat de mult timp asupra riscului reprezentat de atacatorii solitari care, chiar dacă nu pot pune la cale atacuri de mare anvergură, sunt aproape imposibil de reperat, ei rămânând prudenţi şi discreţi înainte de a acţiona.

Însă neutralizarea unor astfel de indivizi pentru a preveni atentatele este foarte dificilă, notează Louis Caprioli, fost responsabil pe probleme de antiterorism în cadrul DST, serviciul francez de contraspionaj. El precizează că este nevoie ca statele unde există un risc crescut de atentate teroriste să-şi adapteze legislaţia pentru a permite acţiuni preventive, precum arestarea preventivă care va fi posibilă în Franţa după adoptarea noii legi împotriva terorismului.