MApN: Militari români şi americani vor participa la exerciţiul Patriot Shock V

Ministerul Apărării Naţionale (MApN) anunţă, vineri, că militari români şi americani vor participa între 1 şi 12 noiembrie, la exerciţiul Patriot Shock V, care se va desfăşura în Poligonul de Trageri Sol-Aer Capu Midia.

28 oct. 2016, 09:41
MApN: Militari români şi americani vor participa la exerciţiul Patriot Shock V

Un general american de rang înalt a spus că aproximativ 100 de militari americani au primit săptămâna aceasta ordinul „şocant” de a muta cu trenul un sistem antiaerian de tip Patriot din Germania în România, pentru a descuraja atitudinea agresivă a Rusiei în Europa, scrie news.ro.

Militari ai Brigăzii 1 Rachete Sol-Aer „General Nicolae Dăscălescu” vor participa alături de militari americani din Batalionul 5-7 Apărare Aeriană din cadrul Forţelor Terestre ale SUA, dislocate în Europa (USAREUR), în perioada 1 – 12 noiembrie,  la exerciţiul Patriot Shock V ce se va desfăşura în Tabăra de Instrucţie şi Poligon de Trageri Sol-Aer Capu Midia, judeţul Constanţa, anunţă MApN.

Reprezentanţii ministerului precizează că exerciţiul a fost planificat cu un an înainte şi este inclus în Planul cu principalele activităţi al Statului Major al Forţelor Aeriene.

Minsterul Apărării menţionează că Patriot Shock V este un exerciţiu de nivel tactic cu trupe în teren, al structurilor de rachete sol-aer din Forţele Aeriene Române, la care participă o baterie Hawk PIP III R şi una Patriot.

„Scopul exerciţiului este de a antrena echipajele bateriei Hawk PIP III R  pentru ducerea acţiunilor de angajare a ţintelor aeriene, prin integrare cu cea Patriot, în cadrul unui scenariu fictiv de apărare aeriană”, potrivit MApN.

De asemenea, exerciţiul are ca obiective perfecţionarea procedurilor de planificare şi ducerea în comun a acţiunilor de combatere a unui inamic aerian, precum şi verificarea interoperabilităţii sistemelor de comandă-control ale celor două structuri de rachete sol-aer, mai arată reprezentanţii ministerului.

Precizările MApN vin după ce un general american de rang înalt a anunţat, potrivit Reuters, că aproximativ 100 de militari americani au primit săptămâna aceasta ordinul „şocant” de a muta cu trenul un sistem antiaerian de tip Patriot din Germania în România, pentru a descuraja atitudinea agresivă a Rusiei în Europa

Exerciţii militare anunţate din scurt şi viitoare mobilizări NATO vor ajuta Alianţa Nord-Atlantică să-şi acopere lacunele în apărarea aeriană şi antirachetă, în contextul în care îşi revizuieşte abordarea în vederea descurajării Rusiei, a declarat generalul american.

„Avem multe de făcut, dar acum toată lumea are aceste lacune în vizor şi acţionăm împreună să le rezolvăm”, a declarat general-maiorul Timothy McGuire, adjunctul comandantului Forţelor terestre americane în Europa, într-un interviu telefonic pentru Reuters.

Exerciţiile consolidează pregătirea de luptă şi capacitatea de a răspunde din scurt unor ameninţări, a subliniat el.

„Nu vrem un război, însă cea mai bună cale de a menţine pacea este consolidarea şi capacitatea de a fi pregătiţi”, a declarat generalul.

Şeful Statului Major al Forţelor terestre americane Mark Milley şi conducători ai 38 de armate europene au convenit aupra acestui lucru miercuri, în cadrul unei reuniuni la Wiesbaden, în Germania, a precizat McGuire.

Marea Britanie, Statele Unite şi alţi aliaţi NATO îşi consolidează – ca răspuns la expansiunea Rusiei – prezenţa cu trupe şi echipament în Europa de est, în cadrul celei mai ample comasări NATO la frontierele cu Rusia, de la Războiul rece şi până în prezent.

Rusia, la rândul ei, îşi sporeşte prezenţa navelor de război în mările Baltică şi Mediterană, după ce a staţionat rachete de tip Iskander, ce pot fi dotate cu focoase nucleare, în Kaliningrad, o enclavă rusă în Europa, situată între Polonia şi Lituania.

Având în vedere ameninţarea tot mai puternică a Rusiei, McGuire a anunţat că Statele Unite şi aliaţii lor acţionează de urgenţă pentru a-şi îmbunătăţi coordonarea între sisteme aeriene şi antirachetă învechite ale aliaţilor est-europeni.

„Totul se reduce la a ne pune sistemele în comunicare. Acest lucru va pregăti mai bine Alianţa să înfrunte (ameninţări, n.r.) şi să exploateze capacităţile pe care le aduce fiecare ţară”, a declarat generalul.