MApN: Motoc a asigurat statele NATO că România îşi menţine trupele în Afganistan

Ministrul Apărării Naționale, Mihnea Motoc, a asigurat statele aliate privind respectarea termenelor de operaționalizare a sistemului de la Deveselu și a reiterat angajamentul de creștere a alocațiilor bugetare pentru apărare, informează vineri MApN.

12 feb. 2016, 07:55
MApN: Motoc a asigurat statele NATO că România îşi menţine trupele în Afganistan

Potrivit unui comunicat de presă, în cea de a doua zi a reuniunii miniștrilor apărării din statele NATO, care a avut loc la Bruxelles, Motoc a subliniat că România rămâne angajată în Afganistan prin menținerea nivelului actual de trupe, în parametrii aprobați de CSAT.

„Prin deciziile adoptate, întâlnirea a constituit un moment important în conturarea rezultatelor Summitului de la Varșovia, hotărârile actuale urmând să fie consolidate la Ministeriala din iunie, importanța deosebită a acestora având potențialul de a genera angajamente politice concrete ale statelor membre în perspectiva summitului”, precizează comunicatul MApN.

Totodată, adaugă sursa citată, au fost stabilite direcțiile viitoare de acțiune pentru domenii care au implicații largi în sfera securității și apărării, precum „creșterea capacității naționale de reziliență la provocările actuale de securitate, apărarea cibernetică, contracararea amenințărilor hibride, apărarea împotriva rachetelor balistice și adaptarea instituțională”.

Mihnea Motoc: Operaţionalizarea facilităţii de la Deveselu şi transferul său către NATO sunt în grafic

În cadrul reuniunii, statele membre au reconfirmat angajamentul privind alocarea resurselor bugetare necesare pentru apărare, în vederea consolidării capabilităților la dispoziția NATO.

„În context, ministrul Mihnea Motoc a reiterat angajamentul autorităților române de creștere a alocațiilor bugetare pentru apărare, în vederea atingerii țintei de 2% din PIB începând cu anul 2017, ca bază solidă pentru procesul consolidării capabilităților naționale de apărare. Referitor la declararea capabilității operaționale inițiale a Sistemului NATO de apărare împotriva rachetelor antibalistice (NATO BMD) cu ocazia Summitului de la Varșovia, obiectiv important al României, ministrul apărării naționale a asigurat statele aliate cu privire la respectarea termenelor de operaționalizare a sistemului de la Deveselu, care facilitează dezvoltarea arhitecturii NATO BMD, conform obiectivului stabilit”, menționează comunicatul MApN.

Miniștrii apărării din statele NATO au abordat și situația din Afganistan, discuțiile pe acest subiect evidențiind, potrivit MApN, preocuparea pentru identificarea modalităților adecvate de adaptare a angajamentului NATO în această țară. În ceea ce privește România, Mihnea Motoc a precizat că țara noastră rămâne angajată în Afganistan prin menținerea nivelului actual de trupe, în parametrii aprobați de CSAT.

„Urmare la solicitarea comună a Germaniei, Turciei și Greciei, formulată în prima zi a reuniunii, a fost adoptată decizia ca autoritățile militare ale NATO să identifice modalități concrete de acțiune, inclusiv de cooperare cu Uniunea Europeană, pentru destructurarea rețelelor criminale de traficanți din Marea Egee”, se arată în comunicat.

Reuniunea de la Bruxelles s-a încheiat cu lucrările Comisiei NATO — Georgia în cadrul căreia, după cum precizează MApN, a fost abordat stadiul implementării Pachetului substanțial NATO — Georgia (PSM).

„Oficialul român, în calitate de reprezentant al statului care deține rolul de Ambasadă NATO Punct de Contact la Tbilisi, a felicitat autoritățile georgiene pentru progresele obținute în procesul de reformă și contribuția la asigurarea securității și stabilității pe plan internațional, prin participarea semnificativă la operațiile Alianței. Ministrul apărării naționale a evidențiat faptul că Georgia este cel mai important contributor non-NATO la misiunea aliată Resolute Support din Afganistan și al doilea, per total, în cadrul misiunii. De asemenea, a subliniat importanța continuării implementării PSM în ritm susținut, reliefând contribuția României la acest proiect”, se mai arată în comunicatul MApN.

Aceeași sursă menționează că, în perspectiva Summitului de la Varșovia, Mihnea Motoc a pledat pentru identificarea de noi modalități practice de intensificare a cooperării, în conformitate cu declarația miniștrilor de externe privind „politica ușilor deschise”.

În partea a doua a zilei, ministrul Apărării Naționale a participat la Reuniunea Coaliției internaționale împotriva ISIL, condusă de SUA. Cu acest prilej, conform MApN, au fost analizate modalități de eficientizare a sprijinului acordat de coaliție forțelor care combat ISIL în Irak și Siria în vederea gestionării situației de securitate din regiune, inclusiv pe termen lung.