MAPN: Vizita experţilor ruşi la o bază militară din România se încadrează în activităţile de rutină prevăzute de Documentul de la Viena

Ministerul Apărării Naţionale (MApN) spune că vizita de evaluare pe care o echipă de experţi din Rusia o va face în România se încadrează în activităţile de rutină prevăzute de Documentul de la Viena, prin care fiecare Stat Participant la OSCE şi-a asumat acceptarea a cel puţin patru activităţi de verificare pe parcursul unui an, precizând că verificările vor fi făcute la Divizia 2 Infanterie Buzău.

RomaniaTV.net
28 mart. 2017, 15:50
MAPN: Vizita experţilor ruşi la o bază militară din România se încadrează în activităţile de rutină prevăzute de Documentul de la Viena

MApN spune că vizita are loc în perioada 27- 29 martie, când o echipă de verificare din Federaţia Rusă se află în România pentru o evaluare la Divizia 2 Infanterie Buzău, în conformitate cu prevederile Documentului de la Viena 2011 privind unele măsuri de creştere a încrederii şi securităţii în spaţiul OSCE.

„Vizita se încadrează în categoria activităţilor de rutină prevăzute de Documentul de la Viena, prin care fiecare Stat Participant la OSCE şi-a asumat acceptarea a cel puţin patru activităţi de verificare pe parcursul unui an, o vizită de evaluare şi trei inspecţii în zonă specificată. Conform uzanţelor tratatului internaţional menţionat, echipa din Federaţia Rusă este însoţită, pe timpul vizitei, de o echipă specializată reprezentând partea română, condusă de Direcţia Controlul Armamentelor şi Verificare din Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale (structură aflată în coordonarea Ministerului Afacerilor Interne) în compunerea căreia intră şi personal din cadrul Ministerul Apărării Naţionale, în baza unui cadru de cooperare interinstituţională. Vizitele de evaluare efectuate de delegaţiile ţărilor OSCE pe teritoriul celorlalte ţări membre ale organizaţiei contribuie, în cadrul unui pachet mai larg de măsuri asumate în cadrul OSCE, la promovarea deschiderii şi transparenţei în activităţile militare”, precizează Ministerul Apărării, potrivit news.ro.

Instituţia mai spune că ultima vizită de evaluare de acest tip a avut loc în România în anul 2016, tot la solicitarea Federaţiei Ruse.

Vizita experţilor ruşi la o „instalaţie militară” din România a fost anunţată şi de directorul Centrului Naţional rus pentru Reducerea Ameninţării Nucleare, Serghei Rîjkov, care nu preciza însă despre ce bază militară este vorba.

„Astfel de evaluări au ca obiectiv verificarea informaţiilor privind forţele de apărare şi planurile pentru desfăşurarea principalelor arme şi tehnologii”, preciza oficialul rus.