Marea Britanie consideră că Rusia este în spatele atacului cibernetic cu virusul NotPetya

Oficialii britanici susţin că armata Rusiei este implicată "în mod direct" într-un atac cibernetic, folosind virusul NotPetya, care a afectat Ucraina, în iunie 2017, şi care ulterior s-a extins în mai multe ţări europene, informează BBC, preluat de Mediafax.

RomaniaTV.net
15 feb. 2018, 08:50
Marea Britanie consideră că Rusia este în spatele atacului cibernetic cu virusul NotPetya

Este pentru prima oară când Guvernul britanic acuză public Rusia pentru atacul cibernetic din luna iunie.

Reckitt Benckiser, producătorul Dettol, Durex şi Strepsils, se află printre companiile britanice ale căror vânzări au fost afectate de virus.

Ministrul britanic al Apărării, Gavin Williamson, a declarat anterior că Rusia încearcă să provoace daune economiei Marii Britanii prin comiterea unor acte de sabotaj.

Rusia a negat că ar avea orice responsabilitate pentru atacul NotPetya, care ar fi cauzat companiilor pagube în valoare de 1,2 miliarde de dolari, argumentând că inclusiv companiile din Rusia au fost afectate.

NotPetya este un tip de virus care cere o anumită sumă de bani, ameninţând că în caz contrar va şterge anumite informaţii sau documente aflate pe serverele companiilor vizate.

Experţii ruşi în anti-virus sunt de părere că cel puţin 2.000 de atacuri au fost lansate împotriva reţelelor Guvernului ucrainean şi companiilor din Ucraina.

Theresa May l-a acuzat pe preşedintele rus Vladimir Putin, în luna noiembrie, că ar încerca să provoace un conflict între statele din Occident prin ingerinţele în alegerile electorale, prin diseminarea de informaţii false şi prin războiul cibernetic.