Marea Britanie ”îşi rezervă dreptul” de a înarma forţele ucrainene

Marea Britanie ''își rezervă dreptul'' de a înarma forțele ucrainene și va împiedica prăbușirea lor, a dat asigurări marți ministrul britanic de externe, Philip Hammond, relatează AFP.

10 feb. 2015, 17:26
Marea Britanie ”îşi rezervă dreptul” de a înarma forţele ucrainene

Ministrul britanic de externe, Philip Hammond, a declarat că Marea Britanie ”îşi rezervă dreptul” de a înarma forţele ucrainene, potrivit Agerpres.

”Fiecărei țări din NATO îi revine dreptul să decidă dacă furnizează sau nu un ajutor militar Ucrainei”, a declarat Hammond în fața deputaților. ”Regatul Unit nu pregătește nimic de acest fel, dar ne rezervăm dreptul de a reexamina această poziție”, a adăugat el, după ce președintele american, Barack Obama, a avansat luni posibilitatea livrării de arme Ucrainei pentru a se apăra împotriva separatiștilor proruși.

În fața deputaților britanici, Hammond a acuzat, de asemenea, Moscova că toarnă gaz pe foc furnizându-le sprijin militar separatiștilor proruși. El a afirmat că Rusia a trimis sute de arme grele și soldați, inclusiv forțe speciale, în estul Ucrainei, acuzație respinsă de Moscova. ”Recenta escaladare a luptelor n-ar fi fost posibilă fără sprijinul militar și strategic furnizat de Rusia”, a insistat Hammond.

Regatul Unit și aliații săi din NATO ”împărtășesc ideea că, atunci când nu există o soluție militară la conflict, nu putem lăsa forțele armate ucrainene să se prăbușească”, a adăugat șeful diplomației britanice.

Declarațiile survin cu o zi înainte de un summit crucial la Minsk, cu participarea liderilor ucrainean, rus, francez și german, ce vizează încetarea conflictului care durează de zece luni.