Marea Britanie renunţă la pedepse pentru piraterie online

Marea Britanie a renunţat la sancţiunile penale împotriva pirateriei. Astfel, copierea ilegală de jocuri video, muzică şi filme nu mai atrage de la sine pedepse de niciun fel, după ce aceste practici s-au dovedit a fi ineficiente.

23 iul. 2014, 12:09
Marea Britanie renunţă la pedepse pentru piraterie online

În locul sancţiunilor au vor fi implementate mustrări sub forma unor scrisori de atenţionare, scrie unimedia.info. Cei care piratează vor primi în cutia poştală plicuri care vor include mesaje de atenţionare, care îi informează că ceea ce fac este ilegal. După patru astfel de înştiinţări însă, nu vor mai fi luate alte măsuri împotriva „infractorilor”.

Citeşte şi Descărcaţi filme de pe net? Spuneţi adio TORRENTELOR! Ce a decis Curtea Europeană de Justiţie

Noua iniţiativă, care va intra în vigoare începând cu anul 2015, se numeşte VCAP (Voluntary Copyright Alert Programme) şi este rezultatul unor ani buni de negocieri între politicienii britanici şi reprezentanţi ai industriilor cinematografice şi muzicale. Din VCAP fac parte şi cei mai importanţi operatori de telecomunicaţii precum BT, TalkTalk, Virgin şi Sky, urmând ca alţi operatori mai mici să se alăture.

Citeşte şi Site-ul Apple dedicat dezvoltatorilor de aplicaţii a fost piratat

Principalul scop al VCAP nu este oprirea pirateriei prin metode care pedepsesc utilizatorii, ci atingerea scopului prin educarea celor care greşesc. Ţintele principale sunt părinţii, care probabil nu ştiu ce descarcă de pe internet copiii lor. Interesant este faptul că această iniţiativă a fost aprobată în locul altora, care plănuiau creeze o bază de date publică de „piraţi”, care să aibă accesul la internet restricţionat.

Acest lucru nu înseamnă că pirateria este brusc legală în Marea Britanie, întrucât vor fi luate în continuare măsuri pentru închiderea surselor de piraterie, dar utilizatorii de rând care descarcă conţinut ilegal nu vor mai trebui să răspundă în faţa legii pentru aceste fapte.