Marea Britanie vrea să reintroducă paşaportul pentru accesul cetăţenilor europeni. Ce se întâmplă cu muncitorii străini, după BREXIT

Marea Britanie vrea să pună capăt liberei circulaţii a muncitorilor străini după ieşirea sa din Uniunea Europeană. Potrivit unui document de lucru al Guvernului britanic publicat marţi de cotidianul The Guardian şi citat de Hotnew.ro, britanicii intenţionează să limiteze migraţia europenilor slab calificaţi din punct de vedere profesional. De asemenea, Marea Britanie vrea să anuleze dreptul cetăţenilor europeni de a-şi aduce membrii familiei în UK.

RomaniaTV.net
06 sept. 2017, 07:55
Marea Britanie vrea să reintroducă paşaportul pentru accesul cetăţenilor europeni. Ce se întâmplă cu muncitorii străini, după BREXIT

„Pentru a fi considerata un avantaj pentru intreaga tara, imigratia nu ar trebui sa fie numai in beneficiul migrantilor, ci sa fie profitabila din punct de vedere financiar locuitorilor tarii”, se arata in documentul de 82 de pagini redactat in luna august de Ministerul de Interne de la Londra.

Documentul prevede şi masuri menite sa reduca accesul în Marea Britanie a migrantilor europeni slab calificaţi. Astfel, migrantii slab calificati ar urma sa primeasca permise de sejur in Marea Britanie pentru o durata de maximă de doi ani, iar cei inalt calificati de trei pana la cinci ani.

De asemenea, documentul mai prevede că pe piata muncii ar trebui sa fie preferati „muncitorii rezidenti” si sa li se restranga altor cetateni europeni posibilitatea de a cauta locuri de munca in Marea Britanie.

Potrivit documentului elaborat de Ministerul britanic de Interne, ar urma să se limiteze drastic dreptul cetatenilor europeni la reintregirea familiei pe teritoriul sau si sa reintroduca obligatia prezentarii unui pasaport la intrarea in tara pentru cetatenii europeni, in locul cartii de identitate, cum este in prezent.

Propunerile urmează să luate în discuţie la următoarele negocieri cu reprezentaţii UE si sa intre in vigoare dupa o perioada de tranzitie de doi ani.