Marele regret al Cristinei Stamate: „Îmi pare rău că nu am făcut un copil, dorindu-mi foarte tare să exist în meseria de actor”

Teatrul de revistă a pierdut, în doar câteva zile, două dintre cele mai mari actriţe. La patru zile după ce Stela Popescu a murit, luni a plecat dintre noi şi Cristina Stamate, la doar 71 de ani. Actriţa era internată de joi la Spitalul Floreasca, unde fusese adusă inconștientă, deshidratată şi cu hipertensiune. Din păcate, nu şi-a mai revenit. Devotată scenei, a lăsat întotdeauna familia pe planul doi, iar bătrâneţea a prins-o cu un mare regret. 

RomaniaTV.net
27 nov. 2017, 11:35
Marele regret al Cristinei Stamate: „Îmi pare rău că nu am făcut un copil, dorindu-mi foarte tare să exist în meseria de actor”

Cariera Cristinei Stamate a început acum 50 de ani, la Teatrul de stat din Arad, dar datorită succesului ei remarcabil, a fost repartizată la Teatrul de Revistă „Constantin Tănase”, unde a jucat în nenumărate spectacole de succes.

Devotată scenei, a lăsat întotdeauna familia pe planul doi, iar bătrâneţea a prins-o cu un mare regret.

„Am trecut peste multe alte lucruri, pierderea părinţilor, pierderea fratelui meu şi am jucat teatru, nu în sensul că m-am prefăcut. Am lăsat hainele de doliu acasă şi m-am dus şi am pus paietele şi penele în cap la teatru. Regret pentru că am avut stupiditatea, deci prostia mi-o taxez grav, că nu am făcut un copil, dorindu-mi foarte tare această meserie, să exist în această meserie, şi am amânat tot timpul bucuria unui copil pentru un turneu în străinatate, pentru o nouă premieră, pentru un nou proiect cum se foloseşte acum”, spunea Cristina Stamate într-un interviu.

S-a căsătorit la 20 de ani şi după 11 ani de căsnicie a divorţat de actorul Dan Ivănescu, după ce acesta a înşelat-o. De atunci a trăit singură.

„Mi-am pus un pardesiu pe deasupra, că aşa era anotimpul, m-am dus acasă. Nici nu închisese uşa, am deschis cu cheiea, nu pusese lanţul, şi am intrat înăuntru. I-am văzut, am zis „bună seara”. Dacă n-au făcut infarct ei, treaba lor”, povestea Cristina Stamate într-un interviu dat anul trecut.

Întrebată cum reuşeşte să meargă mai departe, actriţa a mărturisit că forţa ei vine, culmea, „din simţul ridicolului”.

„Dacă am găsi pe cineva alături, să ne sprijine, să ne înveţe că lucrurile nu se opresc niciodată, dar că lucrurile pot fi schimbate, dar doar dinăuntrul tău. Dacă aştepţi că lucrurile să-ti convină ţie, ai pierdut partida”, spune actriţa.

 

Cristina Stamate avea „vocaţia iubirii faţă de tot ce este frumos pe lume”, aşa cum a caracterizat-o prietena ei, Stela Popescu.

„Când o vezi pe scenă este sclipitoare, când îţi oferă o reţetă te acoperă de scântei amuzante, dincolo de biata mâncărică. Dar să şi scrie cu atât talent si umor despre ceea ce ne înconjoară, parcă nu-ti vine a crede. Ei, uite că, încă odată, Cristina ne uimeşte. Si câtă nevoie avem de ea! Dumnezeu a creat-o într-o zi de duminică, încărcând-o de haruri şi pentru aceasta ar trebui să fie cel mai fericit om din lume. Dar n-o să vă vină să credeţi că nici măcar nu îndrăzneşte să se mândrească cu ele, şi stă undeva departe, discretă, bucuroasă doar atunci când citeşte pe buzele dumneavoastră un zâmbet. (…) Are vocatia iubirii fată de tot ce este frumos pe lume, iar pentru ceea ce se numeste mizeria omenească, are o privire ironică, dar înţelegătoare. Are vocaţia prieteniei, gata oricând să-ţi fie aproape, fără să aştepte nici o recompensă. Te iubesc, Cristina şi aş vrea să am bucuria de a-ţi citi gândurile aşternute pe hârtie mereu… mereu”, scria STELA POPESCU, în prefaţa cărţii „Femeia Hopa- Mitică”, autor CRISTINA STAMATE.

Cristina Stamate a jucat în sute de spectacole de revistă, a scris o carte şi a fost profesoară de teatru pentru copii.