MARIAN VANGHELIE, în faţa instanţei: S-au strâns semnături pentru MIRCEA DIACONU, nu pentru EBA

Marian Vanghelie, primarului sectorului 5, a spus, joi, la Înalta Curte, unde s-a judecat contestaţia la măsura arestării preventive, că semnăturile la alegerile europarlamentare din 2014 au fost strânse pentru Mircea Diaconu, și nu pentru Elena Băsescu.

26 mart. 2015, 13:08
MARIAN VANGHELIE, în faţa instanţei: S-au strâns semnături pentru MIRCEA DIACONU, nu pentru EBA

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie se pronunţă joi asupra contestaţiei depuse de către Marian Vanghelie la măsura arestării sale preventive.

Primarul Marian Vanghelie a susţinut, în faţa magistraţilor, că semnaturile pentru alegerile europarlamentare din 2014 au fost stranse pentru candidatura lui Mircea Diaconu si nu pentru Elena Basescu.

La ieşirea din sala de judecată, întrebat de jurnalişti dacă s-au strâns semnături pentru Mircea Diaconu sau pentru EBA, Vanghelie a spus: „DIACONU”. 

Avocatul Cezar Bivolaru a confirmat că, în faţa instanţei, Marian Vanghelie a spus că a strâns semnături pentru Mircea Diaconu.

„Trebuia repus in normalitate această noţiune care s-a propagat in spatiul public. Susţinerea a fost pentru dl Mircea Diaconu, la iniţiativa domnului Vanghelie. Nu i-a cerut domnul Diaconu, a făcut-o dansul simpatizandu-l pe Mircea Diaconu. Practic, acele semnături nu au fost pentru Elena Băsescu”, a precizat avocatul.

Bivolaru a arătat că este vorba de aproximativ 45.000 de semnături.

Numele Elenei Băsescu a apărut în dosarul DNA, fiind invocat de omul de afaceri Marin Dumitru care a declarat că Marian Vanghelie i-a cerut, în anul 2014, să strângă semnaturi pentru candidatura acesteia.

În motivarea instanţei de arestare a lui Marian Vanghelie, se arăta că edilul de la 5 a contribuit cu peste 135.000 de lei la campania de strângere de semnături pentru înscrierea candidaturii Elenei Băsescu.

CITEŞTE ŞI Marian Vanghelie ar fi dat 135.000 de lei pentru campania Elenei Băsescu

„În primăvara anului 2014, inculpatul (Marian Vanghelie – n.r.) i-a cerut (lui Marin Dumitru, denunțător – n.r.) să strângă 10.000 de semnături pentru candidatura la alegerile europarlamentare a Elenei Băsescu, banii necesari acestei activităţi fiind scăzuţi din comisionul ce-i era cerut, exemplificând că despre aceasta cunosc Apreutesei Viorel, Glăvan Costel şi alţi angajaţi, suma plătită pentru cele 9.000 semnături strânse fiind de câte 15 lei/ semnătură”, se menționa în motivarea instaței supreme.

Elena Băsescu a reacționat, la acel moment, pe Facebook, negând informaţiile.

„Referitor la informațiile apărute în presă, conform cărora Marian Vanghelie ar fi strâns semnături pentru candidatura mea la alegerile europarlamentare din 2014, vreau să fac următoarele precizări.Nu am cerut niciodată nimănui să-mi strângă semnături contra cost, cu atât mai puțin lui Marian Vanghelie sau celorlalți oameni invocați în documentele citate în presă. De altfel, pe aceștia nici măcar nu îi cunosc.  Reamintesc tuturor că nu am candidat la alegerile europarlamentare din 2014. În aceste condiții, invocarea numelui meu este nejustificată”, a scris EBA, pe Facebook.

Marian Vanghelie a fost arestat preventiv pentru 30 de zile pe 14 martie în dosarul în care este acuzat de luare de mită pentru favorizarea firmelor omului de afaceri Marin Dumitru în atribuirea unor contracte de lucrări publice ale Primăriei Sectorului 5. Edilul a fost încarcerat, sâmbătă dimineaţa, în arestul Poliţiei Capitalei.

CITEŞTE ŞI Interceptări DNA. Vanghelie: I-am dat lui Rareş Bogdan 350.000 de euro la pungă

Procurorii DNA susţin că din 2007 până în prezent, Marian Vanghelie, în schimbul unor foloase materiale, l-a ajutat pe omul de afaceri Marian Dumitru să obțină, pentru societățile pe care acesta din urmă le controlează, acordarea a numeroase contracte de lucrări publice, contracte în valoare totală de aproximativ 2 miliarde de lei (noi). Pentru atribuirea și plata contractelor de execuție de lucrări publice Vanghelie a perceput un „comision” de aproximativ 20% din valoarea contractelor încheiate între primăria Sectorului 5 și instituții din subordinea acesteia, pe de o parte, și societățile controlate de către omul de afaceri, pe de altă parte.

„Comisionul” respectiv a fost plătit de către omul de afaceri, lui Marian Vanghelie, prin intermediul lui Niculae Mircea-Sorin, vărul edilului de la Sectorul 5, și a şoferului acestuia. Acest comision a fost plătit, în parte, și sub forma unor contracte, nejustificate din punct de vedere comercial, încheiate de către SC Premier Palace S.R.L. (societate controlată, prin intermediul unor societăți de tip off-shore, de către omul de afaceri) și societăți comerciale controlate, prin interpuși, de către Vanghelie Marian-Daniel, contracte în temeiul cărora cea dintâi firmă plătea celor din urmă sume semnificative de bani. Din datele existente în cauză a reieșit că beneficiare a unor astfel de contracte (și a sumelor de bani aferente acestora) au fost printre altele și societățile București S.A., Fashion Brand Management S.R.L. (la ambele asociat fiind inculpatul Niculae Mircea-Sorin) și Economat Sector 5 S.R.L. (la care director general este inculpata Ciocan Laura).

CITEŞTE ŞI VANGHELIOANE, organizate cu bani din şpăgile primarului Sectorului 5. Cum şi-a luat Vanghelie HOTEL în Predeal

O parte a „comisionului” a fost plătit prin cedarea a două imobile noi în favoarea unor persoane apropiate lui Vanghelie. De asemenea, pentru garantarea plății „comisionului” de 20% din valoarea contractelor publice, un om de afaceri a cedat controlul unei societăți comerciale unor apropiați ai lui Marian Vanghelie.

Altă modalitate de plată a „comisionului de 20%” a constat în achitarea de către societățile controlate de către aceeași persoană a cheltuielilor de renovare și amenajare a unor spații utilizate de către societatea controlată de Fashion Brand Management S.R.L. (asociat fiind inculpatul Niculae Mircea-Sorin).

Procurorii au mai reţinut că în aceeași perioadă,Marian Vanghelie și Niculae Mircea-Sorin au transferat sume de bani provenite din comiterea infracțiunilor de luare de mită, sub forma achiziționării de bunuri mobile și imobile și sub forma introducerii acestora în patrimoniul societăților comerciale controlate de cei doi, în scopul ascunderii originii ilicite a acestora. Totodată, cei doi au disimulat adevărata natură a provenienței cu privire la două imobile pretinse de către Vanghelie Marian-Daniel de la administratorul mai multor societăți comerciale.

De asemenea, procurorii îl acuză pe Vanghelie că a disimulat adevărata natură a provenienței a părților sociale la societatea Eurowest Imob Consulting S.R.L., părți sociale pretinse de acesta de la un om de afaceri.
Procurorii îi acuză pe Murgoci Adrian, Ciocan Laura și Ciocan Sorin că la data de 12 martie „au făcut afirmații mincinoase în legătură cu fapte și împrejurări esențiale, acționând cu scopul de a împiedica tragerea la răspundere penală a inculpatului Vanghelie Marian-Daniel, sub aspectul comiterii infracțiunilor menționate anterior”.