Marin Moraru, o viaţă pe scenă VIDEO

Marin Moraru a fost unul dintre actorii-simbol ai teatrului şi cinematografiei româneşti. Pornit pe alt drum în tinereţe, a cârmit spre actorie şi, chiar dacă începuturile nu au fost uşoare, au format unul dintre cei mai mari actori pe care i-a avut România.

21 aug. 2016, 16:05
Marin Moraru, o viaţă pe scenă VIDEO

Celebrul actor român de teatru şi film Marin Moraru s-a nascut pe 31 ianuarie 1937, la Bucureşti, intr-o familie modesta de muncitori. Nu a aratat o dotare deosebita spre spectacol in copilarie. A dat examen la Politehnica, a vrut sa se faca inginer sau aviator, numai ca nepotrivirea „de caracter” s-a simtit foarte repede si a hotarat sa-si incerce sansa de actor. A dat examen, nu a reusit „din prima”, asa ca a fost admis doar ca „audient”. Asta se intampla prin 1957, potrivit unei biografii publicate de site-ul CinemaRX.

A intrat din a doua incercare si a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică (I.A.T.C.) „I.L.Caragiale”, clasa profesor Dina Cocea, promoţia 1961, având ca examen de diplomă rolul Agamiţă Dandanache din piesa “O scrisoare pierdută” de I.L.Caragiale.

După absolvirea facultăţii, a activat ca actor pe scenele de la Teatrul Tineretului (1961-1964), apoi la Teatrul de Comedie (1965-1968), la Teatrul Lucia S. Bulandra (1968-1971) şi la Teatrul Naţional „I.L. Caragiale” (1971-1974). De 45 de ani este casatorit cu aceeasi femeie, Lucica Moraru (Redactor muzical la Radio) de care il leaga o profunda dragoste si prietenie, si pentru ca se cununa pe 29 februarie, ii place sa glumeasca: „noi o putem aniversa numai din 4 in 4 ani. Ne-am cununat pe 29 februarie. Asa ca, socotind din 4 in 4 ani, avem doar… 11 ani de cand ne-am luat!”. Nu au avut copii şi iubesc mult animalele si in special pisicile.

După o perioadă în care a predat în calitate de conferenţiar universitar la I.A.T.C. Bucureşti (1974-1980), s-a reîntors în anul 1980 la Teatrul Naţional „I. L. Caragiale”, devenind un actor care a uluit lumea teatrului cu creatiile sale antologice. Spectacole precum „D’ale carnavalului”, „Leonce si Lena”, „Nepotul lui Rameau”, „Capul de ratoi”, „Umbra”, „Troilus si Cressida”, „Ocolul pamantului”, „Trei gemeni venetieni”, ori, dupa Revolutie, „Tache, Ianke si Cadar”, „Egoistul”, „Crima pentru pamant” l-au avut in fruntea distributiei.

In film, Marin Moraru a cunoscut consacrarea deplină pe parcursul anilor 1970 şi 1980, când este distribuit în roluri importante din filme-cult ale vremii, regizate de Manole Marcus (Actorul şi sălbaticii, Operaţiunea „Monstrul”), Dan Piţa (Filip cel Bun, Concurs, Faleze de nisip) sau Horea Popescu (Cuibul de viespi) etc. Actorul care a facut onoare scolii romanesti de teatru si film a primit in data de 2 martie 2009 premiul pentru intreaga cariera la Gala Premiilor Gopo. 

Citeşte şi: A MURIT actorul Marin Moraru